Economie
NOS

Nog steeds forse looneisen bij cao-onderhandelingen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nog steeds forse looneisen bij cao-onderhandelingen

De prijzen in de winkels stijgen niet meer zo hard als voorheen, toch worden er in cao's nog uitzonderlijk hoge loonsverhogingen afgesproken. 6 procent meer loon erbij is nog altijd heel normaal. Nik Wouters van de economieredactie, vertelt erover in het NOS Radio 1 Journaal.

Hoge looneisen blijven in cao-onderhandelingen

Het leek er aanvankelijk op dat de looneisen dit jaar wat lager zouden uitvallen dan in de afgelopen twee jaren, maar dat blijkt niet zo te zijn.

Inflatie

Vandaag starten de onderhandelingen voor de schoonmaakbedrijven. In de lopende cao was er al een looneis van 19 procent ingewilligd. Toch wil CNV-vakbond nu voor nog eens 14 procent, over twee jaar. En dus blijft de druk van hoge looneisen nog steeds. Ondanks dat de inflatie begint te dalen. Ook FNV mikt namelijk op een loonsverhoging dit jaar van 5 tot 14 procent. En ook andere bedrijven zitten vaak al boven de 6 procent. "Dit komt deels omdat sommige cao's nog liepen en dus bleven ze achter met hun loon", zegt Wouters. "Deze krijgen dan nu eindelijk hun loonsverhoging." Toch zijn er ook cao's die alsnog meer willen. "Die zeggen, alles wat we erbij kregen, zijn we gelijk kwijt aan de hogere prijzen."

Een paar jaar geleden ging het bij een loonsverhoging vaak met stapjes van tussen de 1 en 3 procent. "Dan liep je juichend door de gangen als het drie procent was", aldus Wouters. Er is dus veel veranderd. De gemiddelde loonstijging van de eerste maanden van 2024 liggen nu op 6,3 procent. Wel al een procent lager dan vorig jaar. Doordat de inflatie nu daalt, is dat nu ook te zien in de loonstijgingen.

Kritiek

Waar de loonstijgingen voor werknemers toch als muziek in de oren klinkt, is er ook wat kritiek. Zo is De Nederlandsche Bank bang dat de loonsverhogingen uiteindelijk de inflatie weer kan aanwakkeren. Ook de ondernemers staan er niet om te trappelen. Niet elke ondernemer kan het makkelijk betalen.

Zo ook in de schoonmaak. Waar de cao vorig jaar al is opengebroken voor een extra loonstijging en waar CNV nu dus nog weer extra wil. Jan Kampherbeek gaat met die eis de onderhandeling in. "Mensen doen dit om rond te komen en dus is het belangrijk dat ze meer betaald krijgen dan het minimumloon", aldus Kampherbeek.

cao-onderhandelingen

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie