Economie
AVROTROS

'Maak werknemers mede-eigenaar van het bedrijf'

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Maak werknemers mede-eigenaar van het bedrijf'

We werken steeds meer flexibel of als zzp'er, zonder de zekerheden van weleer. Arbeidssocioloog dr. Fabian Dekker relateert de flexibilisering aan onvrede onder werknemers. Met vervangend presentator Sander Schimmelpenninck bespreekt hij de problemen en mogelijke oplossingen.

{podcast audio="124051" caption="Jortcast #191 - Mijn werk is stuk" }

Adviesorgaan WRR waarschuwt in haar meest recente rapport dat werknemers de 'grip' op hun werk kwijtraken. Mensen ervaren meer werkdruk, het aantal burn-out klachten neemt toe, terwijl autonomie op het werk afneemt. Werknemers zouden steeds vaker psychisch ziek worden op de arbeidsmarkt.

Flexwerk

Daarnaast geeft tachtig procent van de werknemers met een tijdelijk contract aan liever een vaste baan te hebben. Nederland is in vergelijking met andere Europese landen koploper op het gebied van flexibel werken: de vaste baan wordt juist steeds schaarser. Met name de lageropgeleiden hebben last van de onzekerheden die met flexwerk. "Oproepwerk, nul-urencontracten, tijdelijke contracten, payroll, detachering: dat zijn vaak de praktisch geschoolden", aldus Dekker. De onzekerheden vallen volgens hem precies in een groep waar je ze liever niet wil zien vallen: lagerogeleiden zijn vaak minder vermogend en daardoor minder in staat om financiële klappen op te vangen.

Hogeropgeleiden zijn juist vaker zzp'er. Zij omarmen die flexibele arbeidsmarkt, halen er voordeel uit, meent Dekker. Daardoor verscherpt de kloof tussen hoger- en lageropgeleiden, zegt de arbeidssocioloog. Die ongelijkheid heeft ook maatschappelijke consequenties. "Het Malieveld is vorig jaar echt platgetreden. Daar zit een verband. Het gaat namelijk ook over werkdruk, ongelijkheid en loon."

Volgens Dekker is het belangrijk dat werknemers meer zeggenschap krijgen. Op de werkplek zelf, maar ook in financieel opzicht. "Een heel elegante oplossing: maak iedereen mede-eigenaar. Met andere woorden, zoek een nieuwe balans in de machtsverhoudingen binnen bedrijven."

Aandelen

"Bijvoorbeeld door werknemers te laten participeren in aandelenbezit", zegt Dekker. Dat zou de productiviteit ten goede komen terwijl uitval van werknemers juist af zal nemen, zo blijkt volgens de arbeidssocioloog uit onderzoek.

Fabian Dekker: Ons werk is stuk

Ster advertentie
Ster advertentie