Economie
KRO-NCRV

Tien jaar lang een tijdelijk contract, is dat straks echt voorbij?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tien jaar lang een tijdelijk contract, is dat straks echt voorbij?

Het kabinet wil de flexibilisering van de arbeidsmarkt tegengaan. Een goed streven, vindt de branchevereniging van het mkb. "Het is een poging om een einde te maken aan het draaideureffect", zegt voorzitter Jacco Vonhof bij Spraakmakers.

Heb je drie tijdelijke contracten gehad, dan moet je straks vijf jaar wachten om weer bij je werkgever aan de slag te kunnen. Dat is althans de wens van het kabinet, dat met een hele rits maatregelen wil komen om mensen meer baanzekerheid te geven.

Draaideureffect

"Over het algemeen zijn dit soort dingen een antwoord op daar waar het is doorgeslagen, waar er misbruik van wordt gemaakt", zegt Vonhof. "En dan is het heel vervelend dat de goeien onder de kwaden moeten lijden. Maar het was en is op dit moment heel gebruikelijk om mensen echt soms wel tien jaar lang in tijdelijke banen te houden. En dat is natuurlijk wat je niemand toewenst. Ik denk dat dat een poging is om een eind te maken aan dat draaideureffect."

Volgens hem grijpen werkgevers in ieder geval niet naast het net: die flexibiliteit in crisissituaties blijft. Of de wetswijziging uiteindelijk leidt tot meer vaste banen voor mensen is, zegt Vonhof, afwachten.

Ook aan het nulurencontract komt een einde en zzp’ers moeten een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. Dat pakt nadelig uit, vertellen een supermarktondernemer en een zelfstandige in onderstaand fragment.

Video niet beschikbaar

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie