Economie
KRO-NCRV

Een wereldwijde belasting voor de allerrijksten: 'Voorkomen dat ze naar andere landen uitwijken'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een wereldwijde belasting voor de allerrijksten: 'Voorkomen dat ze naar andere landen uitwijken'

Een heel klein deel van de wereld is enorm vermogend. Denk aan Elon Musk en Mark Zuckerberg, maar ook Nederlanders als Max Verstappen. Deze groep betaalt echter heel weinig belasting door hun geld over de wereld uit te spreiden. Daar willen partijen NSC en VVD nu een einde aan maken. Ze vragen de staatssecretaris om een wereldwijde minimumbelasting te onderzoeken. "Zo kunnen rijken minder makkelijk uitwijken naar andere landen", aldus VVD-kamerlid Wendy van Eijk bij Spraakmakers.

Stand.nl: 'Een wereldwijde minimumbelasting voor rijke particulieren is een goed idee'

De partijen komen dus niet zelf met een plan. In plaats daarvan dienen ze een motie in waarin ze de verantwoordelijke staatssecretaris Van Rij vragen zo’n wereldwijde belasting te onderzoeken. "Waar het ons om gaat is dat rijke particulieren hun eerlijke bijdrage, via verschillende constructies naar andere landen, proberen te ontwijken", vervolgt Van Eijk. "Wij vinden het belangrijk dat iedereen een bijdrage levert en daarom dus ook een wereldwijde belasting."

Echt concreet is het plan dus nog niet. Ook over belastingpercentages wil het VVD-kamerlid geen uitspraken doen. "Dat gaat een eigen leven leiden", stelt Van Eijk.

'Nederland bij top van de wereld'

Toch is Rens van Tilburg, directeur van een academische denktank, positief over het voorstel. "Er wordt vaak gezegd dat we er niks aan kunnen doen, omdat deze rijken toch kunnen uitwijken naar andere landen. Daarom is het goed als we dit wereldwijd oplossen."

Maar daar moet het volgens Van Tilburg niet bij blijven. Want niet alleen wereldwijd, maar ook in Nederland is de kloof tussen arm en rijk de afgelopen jaren alleen maar gegroeid. "We horen in Nederland bij de top van de wereld als het gaat om die ongelijkheid", stelt Van Tilburg. "Het is dus goed om dit internationaal op te starten, maar voor het komende kabinet is het net zo belangrijk om ook de ongelijkheid in het Nederlandse stelsel weg te nemen."

Vertragingstactiek?

Dan de politiek zelf; is er wel een meerderheid voor de motie van VVD en NSC? Ja, denkt journalist van het Financieel Dagblad, Martine Wolzak. "Als deze er niet komt is dat omdat andere partijen vinden dat het niet ver genoeg gaat", stelt ze. Andere partijen, zoals de SP, vinden namelijk ook dat juist in Nederland die ongelijkheid weggenomen moet worden. "Als je kijkt naar de verkiezingsprogramma's vinden andere partijen, zoals de PVV en GL-PvdA dat ook. Het zou zelfs een kamermeerderheid hebben." Volgens Wolzak zou je dit plan dus ook kunnen zien als een manier om die binnenlandse discussie te vertragen, aangezien de VVD geen voorstander is van belastingverhoging in Nederland.

Bij de hoofdredacteur van Omroep Gelderland, Sandrina Hadderingh, komt vooral het woord 'solidariteit' in deze discussie bovendrijven. "We moeten gewoon met z’n allen belasting betalen. Er gebeuren hele mooie dingen mee."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie