Economie
KRO-NCRV

FNV: 'Nieuw loonstrookje nog lang niet goed genoeg'

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. FNV: 'Nieuw loonstrookje nog lang niet goed genoeg'

Vicevoorzitter van de FNV, Tuur Elzinga reageert in de uitzending 1op1 met Sven Kockelmann op het rapport van Borstlap en het rapport van de SER over de volatiliteit, ofwel sterke fluctuatie van onze economie. Wat voor gevolgen heeft dat voor ons salaris en vooral onze pensioenen?

FNV: Nieuw loonstrookje nog lang niet goed genoeg

Looneis van 5 procent

Als je naar je nieuwe loonstrookje kijkt, is de Nederlander er in het nieuwe jaar gemiddeld 2 procent op vooruit gegaan. Maar voor de FNV is dat niet genoeg. Tuur Elzinga zegt in 1op1 dat de vakbond vast blijft houden aan de looneis van 5 procent. De loonstrookjes vindt hij wat tegenvallen. "In het najaar gaan we weer stevige looneisen stellen. We lopen al jaren achter met de loonstijging en hebben nog een flinke aanhaalslag te maken."

Rapport van Borstlap

Een van de problemen is het flexwerken volgens Elzinga en daardoor kan er moeilijk druk worden gezet qua looneisen. "We hebben een flexibele schil aan werknemers. Die vangen de klappen als het minder gaat bij een bedrijf."
De adviezen die de commissie Borstlap aanhaalt om de ZZP'ers meer te belasten en het zo onaantrekkelijker te maken om niet in dienst te zijn, daar is Elzinga geen voorstander van. "De commissie Borstlap is aan het kwartetten, iedereen een beetje zuur en zoet. Maar 't lost het probleem van een te flexibele arbeidsmarkt niet op." Borstlap wil de flexibiliteit verplaatsen van de ene groep zelfstandigen naar de andere groep van werknemers in dienst, aldus de vicevoorzitter van de FNV en daar is hij tegen.

Pensioenen

Misschien belangrijker nog dan de de procenten van de loonstijgingen voor de nu werkenden is de toekomst van de pensioenen. "We moeten voorzichtig zijn met de rendementen van de toekomst", aldus Elzinga wiens belangrijkste portefeuille bij de FNV toch de pensioenen zijn, waar hij afgelopen zomer een akkoord over heeft bereikt. Die voorzichtigheid is volgens hem wel nodig, ook met een overschot van 900 miljard dat op de plank ligt bij de pensioenfondsen. En ondanks dat enorme bedrag krijgen juist de pensionado's er weinig bij.

Elzinga wil dat de pensioenen zo snel mogelijk worden geïndexeerd, maar dat gaat dit jaar niet meer lukken. "Dat had voor 1 januari moeten gebeuren, maar dat is om allerlei redenen niet gelukt." Het gaat over ongelofelijk veel geld en dat moet zorgvuldig gebeuren, zo stelt Elzinga. "Maar we kunnen niet uitleggen waarom die indexatie dit jaar niet is gebeurd." Ook Elzinga vindt het "een schande" dat het niet lukt dat de gepensioneerden er niet net zo veel bij krijgen als werkenden. "De hele rekenregels rondom de pensioenen zullen moeten veranderen."

Ster advertentie
Ster advertentie