Economie
EO

Beleggersvereniging VEB zet vraagtekens bij aankondiging vertrek Heineken en Shell uit Rusland

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Beleggersvereniging VEB zet vraagtekens bij aankondiging vertrek Heineken en Shell uit Rusland

Bedrijven moeten meer openheid geven over de impact van de oorlog in Oekraïne op hun resultaten. Dat stelt directeur Gerben Everts van de Vereniging van Effectenbezitters in het programma Geld of je Leven. "Sommige bedrijven zeggen zich terug te trekken uit Rusland, maar ze gaan - bijvoorbeeld onder andere merken - gewoon door."

De afgelopen periode kondigde het ene na het andere bedrijf aan zich terug te trekken uit Rusland. Niet alleen buitenlandse reuzen als Google en IKEA, ook Nederlandse multinationals als Shell en Heineken. Toch is het lang niet altijd duidelijk hoezeer dit soort bedrijven nou eigenlijk geraakt worden door die terugtrekking, zegt Everts.

"Heineken zegt bijvoorbeeld niet meer te verkopen in Rusland, maar ze verkopen wel onder zeven andere merknamen daar. Ook Shell zegt dat het vertrekt, maar de eigendomspapieren van hun bezittingen daar liggen nog gewoon in de kluis. Kortom, dit soort bedrijven zijn niet echt weg", aldus Everts.

Duidelijkheid eisen

De VEB zegt dan ook duidelijkheid te eisen van bedrijven over wat hun handel met Rusland voor effect heeft op de resultaten. "Bedrijven waar het effect gering is kwamen al vrij snel met duidelijkheid, maar bedrijven waar de impact mogelijk groot is doen dat minder. Terwijl die impact groot kan zijn."

Als voorbeeld noemt de directeur van de belangenvereniging voor beleggers staalbedrijf Arcelor Mittal: "Dat heeft een grote staalfabriek in Oekraïne. Je kunt je afvragen wat daarmee gebeurt, als het niet al platgebombardeerd wordt."

Everts heeft wel een verklaring waarom sommige bedrijven vaag blijven over de schade die ze lijden. "Het is een beetje het verhaal van de dominee of de handelaar. De dominee wil vertrekken ook al levert het niks op. De koopman ziet toch nog een kans om wat olie te kopen en te profiteren. Maar wij gaan daarom ook duidelijkheid vragen in het komende cijferseizoen."

Beurshandel Rusland heropent: goed nieuws of poppenkast?

Ster advertentie
Ster advertentie