Economie
NOS

We zijn meer kwijt aan boodschappen, vooral alcohol en dierenvoer duurder

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. We zijn meer kwijt aan boodschappen, vooral alcohol en dierenvoer duurder

Misschien heb je al gemerkt bij de kassa: de boodschappen zijn duurder geworden. Volgens Onderzoeksbureau GfK betalen we gemiddeld drie tot vier procent meer dan een jaar geleden. Sommige producten schieten eruit en zijn tot wel negen procent in prijs gestegen.

Zo zijn mensen vooral meer geld kwijt aan vlees, salades en brood. Ook alcohol, dierenvoer en een bosje bloemen werden duurder. De onderzoekers van GfK vergeleken de prijzen van alle producten in supermarkten en ook van bakkers en slagers. Daarbij keken ze naar de prijzen van het eerste kwartaal van dit jaar en dat van 2020.

De stijging wordt volgens het GfK niet alleen veroorzaakt door inflatie, want die bedroeg 1,9 procent. De pandemie is ook een van de oorzaken. Zo steeg de prijs van diervoeding met zo’n 9 procent, zegt Norman Buysse van het GfK in het NOS Radio 1 Journaal. De prijs wordt opgedreven omdat meer mensen tijdens de pandemie een huisdier namen en er tegelijkertijd veel vraag is naar wat luxere diervoeding.

Toch betalen we niet voor alle producten meer en ook dat heeft met corona te maken. Omdat mensen vaker thuiswerken en minder naar buiten gaan, geven ze minder uit aan spullen voor hun persoonlijke verzorging. "Denk aan tandpasta, deodorant of shampoo", zegt Buy.

GFK: We betalen gemiddeld 3 tot 4 procent meer dan een jaar geleden aan boodschappen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.


Ster advertentie
Ster advertentie