Economie
AVROTROS

De stijgende hypotheekrente slecht nieuws voor starters? Zo zit het niet helemaal

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De stijgende hypotheekrente slecht nieuws voor starters? Zo zit het niet helemaal

De stijgende hypotheekrente heeft de huizenmarkt in zijn greep, RTL deelde op Twitter een artikel met het bijschrift dat het 'praktisch onmogelijk is geworden om een huis te kopen en dat de stijgende hypotheekrente dat alleen maar moeilijker maakt'. Journalist Stefan ten Teije noemde dat al snel een 'onzintweet'. Lammert de Bruin checkt in 'Feit of Fictie?' hoe het nou echt zit.

Het artikel van RTL Nieuws ging over het initiatief van het CDA om woningen te kopen met behulp van subsidie van de overheid. Voor de regelingen 'KoopStart' en 'KoopGarantie' is 40 miljoen euro vrijgemaakt.

Hulp voor starters

In het artikel zegt Kamerlid Jacco Geurts dat dit plan nodig is omdat koopwoningen voor een steeds grotere groep onbetaalbaar zijn geworden. "Vooral starters hebben het lastig bij het vinden van een koophuis. Zij hebben een steuntje in de rug nodig."

Als het aan Stefan ten Teije ligt is die uitspraak te kort door de bocht. Hij legt uit dat de stijgende hypotheekrente er juist voor zorgt dat beleggers en doorstromers als eerste een stap terug doen. "En zo zie je in de hypotheekcijfers ook terug dat starters juist makkelijker een voet tussen de deur krijgen."

Niet betaalbaarder

"Er zijn nu minder andere mensen die ook meebieden, dus je kunt ervoor kiezen om onder de vraagprijs te gaan zitten. Dan heb je misschien wel grotere hypotheeklasten, maar je hoeft je spaarpot niet helemaal leeg te kieperen."

Volgens Maartje Martens verbetert de betaalbaarheid op de markt inderdaad niet. "Maar omdat er meer aanbod is kunnen starters wel meer onderhandelen, dus in die zin is daar meer onderhandelingsruimte dan een jaar geleden."

Geld lenen

Voor mensen die veel geld moeten lenen kan het plan van CDA wel nut hebben, legt hoogleraar woningbouw Peter Boelhouwer van de TU Delft uit. "Er zijn een hoop starters die nu al op hun maximale leencapaciteit zitten. Dat betekent dat hun polsstok wat langer wordt met de extra subsidie, en dat ze dan meer mogelijkheden hebben."

Ten Teije vindt het plan van CDA om te helpen bij de financiering daarentegen geen goed idee. "Dat is precies wat heeft veroorzaakt dat de huizenprijzen zo erg zijn gestegen. Dus als huizen te duur zijn moeten de prijzen omlaag en niet de financieringen omhoog."

fof woning

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie