Dit is de Dag
EO

'Laat alle armoederegelingen uitvoeren door één instantie'

foto: ANP - Rob Engelaar
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Laat alle armoederegelingen uitvoeren door één instantie'

Emine Uğur werkt nu zestien jaar voor de sociale dienst van een grote gemeente en is daarnaast columnist voor dagblad Trouw. In haar columns en op Twitter schrijft zij veel over armoede. Een onderwerp dat haar zelf ook niet vreemd is, want na haar scheiding kreeg Uğur te maken met schulden: "Ik heb zeven jaar op en soms ook onder de armoedegrens geleefd", vertelt ze in Dit is de Dag. In de praktijk betekende dit dat Uğur voor moeilijke keuzes kwam te staan: "Ik heb zeven jaar de verwarming niet aangezet, alleen als ik bezoek kreeg, ging hij heel even aan."

Uğur had in die tijd ook al haar baan bij de sociale dienst en hielp mensen in armoede. Toch merkte ook zij in de praktijk dat hulp bij schuldproblematiek heel lastig van de grond komt. "Ik heb uiteindelijk drie jaar in een schuldhulpverleningstraject gezeten, en ondanks dat ik weet hoe die wet en die regels in elkaar steken, heeft het mij anderhalf jaar gekost om dat traject op te starten", aldus Uğur.

'Hulpverlening is te gefragmenteerd'

Dat heeft er volgens de columniste onder anderen mee te maken dat de hulpverlening hier in Nederland heel ingewikkeld is ingericht. "We hebben heel veel lapmiddelen eromheen, veel bureaucratie, die het veel moeilijker maakt dan nodig is. Dat maakt dat hulp moeilijk tot stand komt, omdat je heel veel puzzelstukjes in elkaar moet zetten die verder langs elkaar heen werken. Onze hulpverlening is veel te gefragmenteerd."

Uğur vertelt dat een persoon in armoede met heel veel verschillende instanties te maken heeft. "Van de gemeente krijg je een aanvulling voor je inkomen, je krijgt toeslagen van de belastingdienst, de kinderbijslag krijg je dan weer van de SVB en dan heb je nog de minimaregeling van de gemeente." Al die voorzieningen samen leiden volgens Uğur wel tot een redelijk inkomen, maar maken dat mensen het overzicht kwijt kunnen raken. Al die instanties maken op een ander moment geld naar de persoon in armoede over, dus die moet heel goed in de gaten houden wanneer wat binnenkomt en wat hij of zij dan met dat geld als eerste moet betalen. "Je moet daardoor heel goed zijn in budgetteren".

Basisinkomen

Het zou volgens Uğur helpen dit allemaal bij één instantie onder te brengen die maandelijks op een vast moment één bedrag overmaakt. Om die reden vindt ze dan ook dat we moeten kijken naar een basisinkomen. "Ik weet niet of een basisinkomen dé oplossing is, maar iets in die richting zou dat kunnen zijn."

Emine Uğur in Dit is de dag

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie