De Nieuws BV
BNNVARA

De Tijdcapsule

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. De Tijdcapsule

De Nieuws BV nodigt gasten uit met één centrale vraag: wat zou jij graag in een tijdcapsule stoppen? Welke voorwerpen, liedjes, gedachten, verhalen, dansen of ga zo maar door, vinden onze gasten zo onwaarschijnlijk belangrijk dat het bewaard moet worden voor een volgende generatie? Want stel dat de wereld toch vergaat, dan hebben wij hopelijk onze tijdcapsule nog! Hier vind je wat er allemaal in onze tijdcapsule zit!

Marion Koopmans en een kaart met alle virussen

We kennen Koopmans als viroloog en lid van het Outbreak Management Team. Zij stopt een kaart met alle virussen in onze tijdcapsule. Waarom? Dat hoor je hier!

Hajar Yagkoubi en het telraam

Yagkoubi is naast student bedrijfseconomie, ook voormalig jeugdvertegenwoordiger bij de VN en expert op het gebied van generatie Z. Ze stopt een telraam in de tijdcapsule. Waarom telt alleen het geld in het bedrijfsleven, en niet de impact op het milieu en de mensen? En wat gaat generatie Z daaraan doen?

Liselotte Rambonnet en de McFlurry-egel

Als het aan bioloog en Leidse grachtwachter Liselotte Rambonnet ligt, dan gaat de McFlurry-egel in onze tijdcapsule. In 2007 werd in Rotterdam een dode egel gevonden. Zijn kop zat vast in de kraag van een McClurry-beker.

Lisa Kuitert en de bibliotheek

Lisa Kuitert, hoogleraar Boekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam, hoopt dat onze tijdcapsule lekker groot is, want ze wil er een heuse bibliotheek instoppen. "Met veel boeken erin, goed geordend per onderwerp. Met zowel non-fictie als fictie. Maar ook kranten en tijdschriften. Fauteuils waar je kan lezen", beschrijft Kuitert.

Joyce Sylvester en de duikbril

Wat stopt bestuurder en politicus Joyce Sylvester in onze tijdcapsule? Als dijkgraaf van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht heeft haar voorwerp natuurlijk iets met water te maken.

Jip van den Toorn en de graphic novel 'Building stories'

Illustrator Jip van den Toorn maakt elke dinsdag en zaterdag een beeldcolumn voor de Volkskrant. Nu wil ze in de tijdcapsule de graphic novel 'Building stories' van Chris Ware stoppen. Want volgens Van den Toorn verdienen graphic novels een veel groter podium dan dat ze nu hebben: "Beeld en tekst in een boekvorm, daar zit zoveel poëzie in."

Jason Bhugwandass en het knuffeldier

Jason Bhugwandass is voorvechter voor betere jeugdzorg in Nederland. Als het aan hem ligt, moet de gesloten jeugdzorg helemaal worden afgeschaft. Hij stopt een knuffeldier van een kind uit de gesloten jeugdzorg in de tijdcapsule. Als de capsule over 100 jaar wordt opgegraven, hoopt hij dat we terugkijken naar de gesloten jeugdzorg als iets bizars uit het verleden.

Zahra Boufadiss en de anticonceptiepil

Zahra Boufadiss is strafrechtadvocaat, maar er gaat geen Wetboek van Strafrecht in de tijdcapsule! Voor latere generaties wil Boufadiss de anticonceptiepil bewaren.

Suzanna Jansen en het katholieke huwelijksonderricht

Schrijfster Suzanna Jansen schreef onder andere Het Pauperparadijs en De Omwenteling: De eeuw van de vrouw. In de Tijdcapsule gaat iets uit 1946 dat alles te maken heeft met de positie van de vrouw in de afgelopen 100 jaar.

Jacco Janssen en het Zwitsers zakmes

Rechter Jacco Janssen behandelde afgelopen jaar zaken over Richard de Mos, Willem Engel en de schutter op een zorgboerderij in Alblasserdam. Hij stopt een Zwitsers zakmes in de Tijdcapsule en vertelt wat dat met het strafrecht te maken heeft.

Martin Hersman en de fiets

Martin Hersman (oud-schaatser, schaatscommentator en prestatiecoach) is meteen duidelijk: de fiets moet mee in de tijdcapsule. Geen elektrische fiets, of een met versnellingen. Gewoon een ouderwetse, degelijke, Nederlandse fiets.

"De meeste kinderen gaan op de e-bike naar school, dat is een slecht signaal. De fitheid van kinderen is extreem achteruit gegaan. Kinderen worden zwakker en minder fit. Dat kleine beetje bewegen dat we ze aan kunnen bieden, nemen we van ze weg", aldus Hersman.

Anna Gimbrère en donkere plekken op aarde

Het liefst zou wetenschapsjournalist en programmamaker Anna Gimbrère de hele melkweg in onze tijdcapsule stoppen, maar ze gaat toch voor iets compacters.

Job Cohen en de hele PvdA

De oud-burgemeester van Amsterdam en voormalig fractievoorzitter van de PvdA zou zijn hele partij, de PvdA, in de tijdcapsule stoppen. Naast 77 jaar aan sociaaldemocratie, spreekt Cohen over Frans Timmermans en uiteraard de samenwerking tussen PvdA en GroenLinks.

Anne Schulp en insecten (of ruitenwisservloeistof)

Wat zou jij in een tijdcapsule stoppen? Dat vragen we vandaag aan professor in de paleontologie Anne Schulp, een van de grootste Dinokenners van Nederland! Hij wil iets in de tijdcapsule stoppen dat een heel stuk kleiner is dan een T-Rex, namelijk: insecten! Of ruitenwisservloeistof die wordt gebruikt om een autoruit van insecten te ontdoen. Want zo'n koek aan insecten die we vroeger na een ritje wel eens op de voorruit vonden, dat is niet meer.

Peshmerge Morad en de Armeense doedoek

Peshmerge Morad maakte veel indruk met zijn eerdere bezoeken aan De Nieuws BV, over de situatie van zijn familie in het noorden van Syrië, wat werd getroffen door de aardbeving van februari 2023. Hij kiest ervoor om de Armeense doedoek in onze tijdcapsule te stoppen.

Nilgun Yerli en het alfabet

Cabaretier en schrijver Nilgun Yerli trekt sinds begin jaren negentig volle zalen. Wat volgens haar bewaard moet blijven voor een volgende generatie is iets waar we elke dag mee te maken hebben: het alfabet.

Raki Ap en de muziek van zijn vader

Het is dit keer aan inheems klimaat-activist Raki Ap om iets in de tijdcapsule te plaatsen! En dat zorgt voor een bijzonder verhaal want Ap voegt de muziek van zijn vader toe. En dan specifiek het nummer dat hij schreef vlak voordat hij werd vermoord, vier maanden voor de geboorte van Raki Ap. Dat verhaal en hoe Ap zich als woordvoerder van de Free West Papua Campaign inzet voor West Papoea, dat hoor je hieronder.

VVD-Kamerlid Daan de Kort en zijn cd-map

VVD-Tweede Kamerlid Daan de Kort draaide tien jaar langj plaatjes als DJ Braille. Hij stopt zijn bijzondere verzameling cd's in de Tijdcapsule en vertelt over zijn politieke toekomst.

Hoogleraar Michael Kwakkelstein en de aantekenboekjes van Leonardo da Vinci

Michael Kwakkelstein plaatst de aantekenboekjes en manuscripten van Leonardo da Vinci in de tijdcapsule. Deze boekjes, bevatten notities en tekeningen van da Vinci, en tonen aan wat een genie kunstenaar, uitvinder en wetenschapper Leonardo da Vinci was. Er zijn een twintigtal bewaard gebleven. En als er nog plek over is in de tijdcapsule, wil Kwakkelstein ook graag dat de Mona Lisa bewaard blijft voor de eeuwigheid.

Bonnie Doets en de dans

Wat zou jij in een tijdcapsule stoppen? Wat is zo onwaarschijnlijk belangrijk dat het bewaard moeten worden voor een volgende generatie? Dat vragen we vandaag aan oud-balletdanseres Bonnie Doets, zij nam dit jaar na 30 jaar afscheid als danser bij het Scapino Ballet.

Saman Amini en zijn piano

Saman Amini is muzikant, toneelschrijver, acteur, cabaretier, theatermaker, kunstenaar. En als je zoveel kan: wat stop je dan in de tijdcapsule? Voor Amini is er geen twijfel over mogelijk: dat is de piano.

Valika Smeulders en de tabaksspuwer

Valika Smeulders, hoofd geschiedenis van het Rijksmuseum in Amsterdam, mag iets stoppen in de tijdcapsule. Uit de duizenden bijzondere objecten die in de collectie van het Rijksmuseum te vinden zijn, kiest Smeulders de tabaksspuwer als voorwerp dat in de tijdcapsule hoort. Waarom? Dat hoor je hieronder.

Miguel Wiels en een optreden van Dean Marting en Frank Sinatra

Miguel Wiels, muzikant, pianist, en liedjesschrijver van onder andere het oeuvre van K3, mag iets stoppen in de tijdcapsule. In Nederland is hij natuurlijk bekend als de pianist in het BNNVARA-televisieprogramma Even tot Hier. Maar dat programma stopt hij niet in de tijdcaspule: nee, wat volgens Wiels bewaard moet blijven is iets heel anders. Namelijk, een optreden van de Amerikaanse zangers Dean Martin en Frank Sinatra.

Britt-Marie van der Drift met een koopakte uit 1758 van een Jamaicaanse plantage

Van der Drift, docent cultureel erfgoed en educator slavernijverleden, heeft een koopakte uit 1758, uit Jamaica, meegenomen voor de Tijdcapsule. In deze akte staat de verkoop van grond inclusief tot slaaf gemaakten beschreven. Dit is niet het mooiste dat de mensheid heeft voortgebracht, maar Van der Drift vindt dat ook wringend erfgoed bewaard moet blijven.

Gijs Rademaker en zijn telefoons

Met vandaag niemand minder dan het gezicht van het RTL Nieuwspanel en dino-fanaat: Gijs Rademaker. Hij stopt zijn oude mobiele telefoon en huidige smartphone in de tijdcapsule. Want laten we wel wezen, die kleine apparaatjes hebben een behoorlijke invloed op ons en onze maatschappij.

Annemarie Jorritsma en de schoonheid van Almere

Vorige maand nam Annemarie Jorritsma na ruim veertig jaar afscheid van de actieve politiek. Ze was gemeenteraadslid, Kamerlid, minister en vicepremier, burgemeester en tot voor kort fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer. Een functie waarin ze ook deel uitmaakte van de partijtop. We spreken haar over de schoonheid van haar lievelingsstad Almere.

Zindzi Zevenbergen en de muziek van Extince

Volgens kinderboekenschrijver Zindzi Zevenbergen moet de muziek van Extince écht in onze tijdcapsule. Ze vertelt waarom ze zijn teksten zo briljant vindt, en, Extince reageert ook live op de lovende woorden. Wie weet kunnen we nog een mooie samenwerking van dit duo verwachten...

Roos Moggré en de foto's van haar oma's

K3 zong ooit al de wijze woorden 'Oma's aan de top', en die woorden neemt presentatrice Roos Moggré maar al te serieus. En terecht natuurlijk, want oma's horen ook aan de top. Daarom stopt zij foto's van haar oma's in de tijdcapsule. Het mooie verhaal dat daarbij hoort, hoor je hieronder.

Platen met vinylfluencer Daan Grimbergen

De elpee als drager van muziek is al een bijzonder voorwerp. Maar een aantal platen verdienen het om nooit in de vergetelheid te raken. Welke dat zijn? Dat vertelt vinylfluencer hieronder.

De Lingobal van Lucille Werner

Lucille Werner, presentatrice en CDA-Kamerlid, stopt een Lingobal in de tijdcapsule. Over Lingo, het CDA en waarom de Lingobal in de tijdcapsule moet, vertelt zij hieronder.

Mohammed Chahim en de tekening van zijn zoon

De zoon van Mohammed Chahim heeft een tekening gemaakt over het klimaat. En die tekening moet wat de Europarlementariër betreft in de tijdcapsule. Waarom? Dat legt hij hieronder uit.

Regenboogband (en een stukje koraal) met Pepijn Keppel

Soms kun je niet kiezen en daar doet De Nieuws BV helemaal niet moeilijk over. Pepijn Keppel is oud-hockeyer, journalist en schrijver en in de tijdcapsule stopt hij niet één maar twee objecten. Namelijk, een regenboogband en een stukje koraal. Waarom? Dat vertelt hij hieronder.

Schaatsen op natuurijs met Katinka Eikelenboom

Groenlinks-voorzitter Katinka Eikelenboom doet dit keer niet een ding in de tijdcapsule, maar een activiteit. Schaatsen op natuurijs moet namelijk iets zijn wat écht in onze capsule terug gevonden moet worden. Waarom? Dat vertelt ze hieronder!

In de Ban van de Ring met Bob Deen

Het is een boek dat de wereld heeft veroverd, met een verfilming die jaarlijks door liefhebbers wordt bekeken: de trilogie van Tolkien, The Lord of the Rings. Waarom Bob Deen, Oost-Europa deskundige van Instituut Clingendael, de boeken in de tijdcapsule wil stoppen, vertelt hij hieronder.

De gitaar van Orville Breeveld

Muzikant en programmamaker Orville Breeveld wil een gitaar in de tijdcapsule stoppen. En dat is niet zomaar geen gitaar. Wat het instrument zo bijzonder maakt voor hem en waarom we hem in de tijdcapsule opnemen, hoor je hieronder!

Ster advertentie
Ster advertentie