Cultuur & Media
VPRO

Romantiseren migranten hun 'moederland'?

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Romantiseren migranten hun 'moederland'?

"Ja. Migranten idealiseren het idee van hun 'thuisland'", stelt Charlie Koolhaas. Zij is socioloog, beeldend kunstenaar, fotograaf en schrijver. Haar moeder is Nederlands, maar Charlie zelf groeide op in Londen. Zij voelde zich altijd verbonden met Nederland, maar toen ze daadwerkelijk naar Nederland kwam bleek het toch anders te zijn dan ze dacht. Over migratie, globalisering en cultuur maakte ze het boek City Lust.

Ze is te gast in Nooit Meer Slapen en vertelt over haar boek, over globalisering, migratie en hybride culturen.

{podcast audio="124259" caption="Charlie Koolhaas te gast in Nooit Meer Slapen:" }

Thuis in Nederland?

Het leven van Charlie Koolhaas is op en top geglobaliseerd. Ze groeide op in Londen, eind jaren '70, maar is al haar hele leven óók Nederlands. "Ik voelde me heel erg Nederlands en mijn moeder was ook heel Nederlands. Ik voelde me nooit Brits, want ook al mijn vrienden hadden buitenlandse ouders."

Maar toen ze naar Nederland kwam, bleek alles behoorlijk af te wijken van haar verwachtingen. "Je houdt meer van je eigen land, als je naar een ander land gaat. Dat zie je bij heel veel immigranten. Je krijgt een geïdealiseerde versie van je moederland. 'In Holland was dit beter, in Holland was dat beter', zei mijn moeder altijd. Zij werd pas een trotse Nederlander toen ze weg was uit Nederland."

Quote

Een rebel in eigen land wordt een conservatief in het buitenland


Toen Charlie zelf naar Nederland kwam ervaarde ze een grote cultuurshock. "Ik dacht dat ik heel Nederlands was, maar zag toen dat dat helemaal niet zo was. Dat was confronterend. There was nowhere to run", vertelt ze. "Dit was niet het Nederland zoals ik dacht dat het was: Nederland is veel conservatiever, minder tolerant en minder open als ik dacht dat het zou zijn."

"Ik dacht dat Nederland ging over vrijheid van denken, maar het gaat meer over regels en normen dan dat ik dacht. En daarbij: wij praten de hele tijd over integratie, maar waarom kunnen we de 'buitenstaanders' niet accepteren en respecteren. En inzien dat die buitenstaanders juist een nieuw en kritisch licht kunnen laten schijnen, inzien dat we die stemmen kunnen gebruiken om beter van te worden?"

Charlie Koolhaas vertelt in Nooit Meer Slapen over de idealisering van haar moederland, Nederland.

Globaliserende metropolen

Charlie Koolhaas woonde en werkte in verschillende wereldsteden: Londen, Guangzhou, Lagos, Dubai en Houston. Die plekken deden haar wereldbeeld en kijk op globalisering kantelen. "Door globalisering is er in bijna elke stad een Chinatown of een Nigeriaans restaurant, bijvoorbeeld. Alles wordt homogeen, hybride en het individuele karakter wordt minder duidelijk."

Voor haar boek City Lust fotografeert ze die hybride plekken. Je ziet niet meteen of het een plek in Rotterdam of in Dubai is; met haar foto's wilde ze de kijker laten verdwalen. Maar écht verdwalen is onmogelijk, want ondanks alles behouden steden tóch ook hun eigen karakter: "Alle westerse merken zie je terug in wereldsteden, maar overal wordt het anders opgenomen. De 'standaard elementen' krijgen in elke stad een eigen vorm." Ze geeft als voorbeeld: "Een Nigeriaanse kapper in China is toch echt anders dan in Rotterdam."

Alles van Nooit Meer Slapen terugluisteren?

Terugluisteren kan via jouw favoriete podcast. Nooit Meer Slapen is hét cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 01.00 uur hoor je een diepgravend gesprek over cultuur, literatuur, film, muziek, theater of kunst.

Ster advertentie
Ster advertentie