Cultuur & Media
KRO-NCRV

Willie Wartaal wil dat we blijven lezen: 'We worden dommer met z’n allen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Willie Wartaal wil dat we blijven lezen: 'We worden dommer met z’n allen'

Rapper en presentator Willie Wartaal maakt zich zorgen. Al jaren verschijnt het ene na het andere alarmerende rapport over de leesvaardigheid van Nederlandse jongeren. "We moeten echt blijven lezen, we worden dommer met z’n allen", zegt hij bij De Taalstaat.

Om daarvoor te zorgen organiseert de Stichting Lezen 'De Weddenschap'. Bekende Nederlanders zoals Willie Wartaal gaan een weddenschap aan met leerlingen van het VMBO en het MBO om in een half jaar tijd drie boeken te lezen. En die BN’ers coachen de jongeren daar dan ook in.

"Het is beter en leuker voor iedereen om af en toe iets te lezen, maar het is moeilijk om het juiste te kiezen, omdat er zó veel boeken zijn. Ook rommel." Daarom koos Wartaal alvast drie boeken uit voor de leerlingen. Het geheime dagboek van Adrian Mole, Auxiety en 67 seconden.

Praten over Netflix en boeken

Dat laatste boek is een graphic novel. “Stel dat je lezen niet per se leuk vindt, dan kun je er ook via stripboeken inrollen." Via filmpjes en blogs informeert Wartaal de leerlingen over de boeken. "We willen het net zo normaal maken om over boeken praten, als dat we over Netflix-series praten."

Wartaal zelf leest al vanaf jonge leeftijd. "Als kind lagen er veel boeken en stripboeken bij ons thuis." De rapper van de band De Jeugd van Tegenwoordig vluchtte in de verhalen en boeken. "Thuis zat ik in een situatie waarin ik me niet goed voelde. Boeken waren een goede uitvlucht."

Meer dan WhatsApp

Wartaal verslond alles: stripboeken, leesboeken, romans en boeken voor volwassenen "Het waren toffe werelden om in te duiken." Hij vindt het belangrijk dat jongeren ook in contact komen met deze verhalen en leren genieten van mooie, literaire zinnen die anders zijn dan de afkortingen die de jeugd in WhatsApp-gesprekken gebruikt. "We moeten er met z’n alle voor zorgen dat boeken leuk en relevant blijven."

Luister het gesprek met Willie Wartaal over boeken en lezen

audio fragment
Luister het gesprek met Willie Wartaal over boeken en lezen

Luister het gesprek met Willie Wartaal over boeken en lezen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie