Naar homepage
Cultuur & Media

Greta Thunberg draagt de wereld op haar schouders
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Greta Thunberg draagt de wereld op haar schouders

Het contrast kon op de klimaattop in New York niet groter zijn. De speech van 16-jarige, Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg, tegenover het flitsbezoek van de Amerikaanse president Donald Trump. "Wie zou toch die Nobelprijs krijgen?", vraagt Ward Wijndelts zich in Spraakmakers af.

Zorgen

Vrij Nederland-hoofdredacteur Wijndelts maakt zich zorgen om de 16-jarige Thunberg na haar laatste speech, waarin ze hard uithaalde naar oudere generaties. "Jullie hebben mijn dromen en mijn jeugd gestolen met jullie loze woorden", sprak ze met gebroken stem en tranen in haar ogen.

Wijndelts: "Ze was zo fel en emotioneel. Ze gelooft echt dat zij de wereld aan het veranderen is. Dat legt enorm veel druk op haar schouders. Terwijl een Trump als een soort zombie in de zaal zit."

Is boosheid effectief?

Het is de vraag of de boosheid die Thunberg in haar speech laat zien, wereldleiders zoals Trump tot de juiste stappen beweegt. Oud-Amerika correspondent Freek Staps denkt van niet. Een discussie win je volgens hem niet door te dreigen met woorden als 'ik weet je te vinden' denkt de inmiddels hoofdredacteur van het ANP. "Bij mij thuis werkt dit in ieder geval niet."

Staps denkt dat ze haar boosheid moet doseren om effectief te blijven. "Hoe boos wil je zijn om iets te kunnen bereiken?" Ook denkt hij dat iedereen die naar Thunberg kijkt, stiekem had gehoopt dat ze zelf zo bevlogen waren als het meisje is. "Wist ik maar wat waarvoor ik moest vechten. Wat goed en kwaad was."

Ster advertentie
Ster advertentie