Cultuur & Media
KRO-NCRV

Puberruil is terug: 'Na een paar dagen bij een ander gezin trek je echt alles in twijfel'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Puberruil is terug: 'Na een paar dagen bij een ander gezin trek je echt alles in twijfel'

Een ander gezin, huis en dagelijkse routines. Voor de pubers uit het programma Puberruil wordt dat werkelijkheid. Bij Spraakmakers vertellen presentator Jan Kooijman en tiener Joep Lahaye over een nieuw seizoen van het populaire KRO-NCRV-programma dat terugkeert op de buis.

Bij Puberruil ruilen twee tieners een paar dagen van leven. Presentator Jan Kooijman vindt het belangrijk dat na twee jaar pandemie – waarin tieners het misschien wel extra zwaar hadden – juist deze groep de horizon weer kan verbreden. 'Uit je bubbel stappen', heet dat tegenwoordig.

Joep ruilt met Dion

En dat is wat de 17-jarige Joep Lahaye uit Den Haag deed toen hij ruilde met Dion uit Waalre. Lahaye woont samen met zijn vader en heeft daar veel tijd en ruimte, maar bij zijn gastgezin kreeg hij er zes broertjes en zusjes bij. "Het was een ongelooflijk groot gezin, dat was heel gek."

Lahaye was gewend aan de rust en kwam ineens in de drukte. "Ik merkte dat ik 's avonds echt uitgeput was van het kletsen en praten." Hij dompelde zich onder in het nieuwe gezin en dat gaf hem echt een andere kijk op de dingen. "Alle dingen die je doet en de beslissingen die je maakt, wanneer je ontbijt, wie wanneer de badkamer gebruikt: alles is anders in een nieuw huishouden."

Toen zijn huis "de meest intieme plaats" totaal veranderde, vroeg hij zich zaken opnieuw af. "Je trekt echt alles in twijfel."

Tegenstellingen

Waar in eerdere seizoenen van Puberruil enorme tegenstellingen werden opgezocht, zit het verschil nu meer in de kleine dingen, vertelt Kooijman. "Als programmamaker ben ik juist op zoek naar vlakken waar we elkaar kunnen vinden. Ik vind het juist leuk om in deze tijd, waarin tieners twee jaar thuis hebben gezeten, te kijken hoe ‘normale tieners’ het leven ingaan."

Voor Laheye betekende dit dat hij als vegetariër de frikandellen en viandellen voor het familiediner in het vet moest gooien bij zijn nieuwe gezin. "Ik wist niet eens wat viandellen waren!"

De eerste aflevering van het nieuwe seizoen Puberruil is dinsdagavond te zien om 9 uur op NPO3.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie