Cultuur & Media
BNNVARA

AI-project laat zien hoe makkelijk je publiekelijk gefilmd wordt

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. AI-project laat zien hoe makkelijk je publiekelijk gefilmd wordt

Niemand weet hoeveel bloed, zweet en tranen er achter jouw perfecte Instagramfoto zitten, toch? Nou, krab je dan nog maar eens even achter de oren want je wordt meer in de gaten gehouden dan je denkt, en wel door openbare camera’s. Het nieuwe project van de Vlaamse digitale kunstenaar Dries Depoorter laat aan de hand van AI-technologie zien hoe Instagramfoto’s werkelijk tot stand komen. In De Nieuws BV vertelt Depoorter dat wij minder anoniem zijn dan we denken.

Video niet beschikbaar

Misschien heb je ze weleens op je vakantiebestemming gezien: camera's die gericht zijn toeristische trekpleisters waar je kan zwaaien naar het thuisfront. Het klinkt onschuldig, maar het nieuwe kunstproject van Depoorter, 'The Follower', laat zien dat je ongemerkt meer wordt gefilmd dan je denkt.

Alles voor het perfecte plaatje

Depoorter legt uit hoe het project eruitziet. Aan de hand van de geo-tag op Instagram kan de kunstenaar via open-source camera's het moment vinden waarop de Instagramfoto wordt gemaakt. En dat lijdt tot bijzondere momenten. Zo zien we verschillende mensen minutenlang poseren voor het perfect plaatje.

Openbare surveillance

Met zijn project wil Depoorter laten zien wat een persoon met beperkte toegang tot data en camera's al kan bereiken en maken. "Wat zou een overheid dan kunnen, die veel meer toegang heeft tot data? Dan kan je dat veel verder trekken." Depoorter geeft aan geen zware boodschap op zijn werk te willen drukken, maar hij wil wel de gevaren van nieuwe technologieën aantonen. Want daar zijn mensen niet altijd te bewust van vindt de kunstenaar.

Het project 'The Follower' en ander werk van Dries Depoorter is te bekijken op zijn website www.driesdepoorter.be

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie