Cultuur & Media
NOS

'Vulgair dansen' verboden op het Zomercarnaval in Rotterdam: 'Wordt heel erg geseksualiseerd'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Vulgair dansen' verboden op het Zomercarnaval in Rotterdam: 'Wordt heel erg geseksualiseerd'

In Rotterdam geldt dit weekend een verbod op 'vulgair dansen' tijdens het jaarlijkse Zomercarnaval. Wat is er precies verboden en is dat terecht? Chanty Burleson, danslerares van Twerk after Work in Rotterdam, vertelt erover in NOS Met het Oog op Morgen.

Verbod op 'vulgair dansen' bij Rotterdams Zomercarnaval

Video niet beschikbaar

"Bubbling mag bijvoorbeeld niet, en je mag ook niet met een partner zulke bewegingen maken", aldus Burleson. Bubbling is overigens een dans waarbij je schurende bewegingen tegen elkaar maakt. "Het kan je laten denken aan de bewegingen die wellicht in de slaapkamer kan tegenkomen, maar het zijn gewoon heupbewegingen."

"Het is dansen, je gevoel tonen doormiddel van je heup te bewegen", zegt Burleson.

West-Afrika

Burleson heeft ook kritiek op het verbod. Het is namelijk niet altijd even duidelijk wat nu wel en wat nu niet mag. Over twerken wordt niks gezegd bijvoorbeeld. "In het reglement staat dat bewegingen waarbij de genitaliën langs elkaar scheuren niet mogen", zegt Burleson. Dus eigenlijk moet je alles of alleen doen, of op afstand.

De dansen zoals twerken stammen af van West-Afrikaanse dansen. Dat zijn dansen waarbij voornamelijk vrouwen echt met de heupen bewegen en de billen naar achteren bewegen. "En daarbij zijn de vrouwen ook voorover gebogen, en dat is dus ook wel echt anders dan bij andere dansen", aldus Burleson.

Geseksualiseerd

"Als je het niet kent, en de bewegingen kent vanuit een hele andere context dan kan ik het me voorstellen dat mensen het misschien gek vinden. Maar als je ermee bent opgegroeid, in heel veel culturen zijn het hele normale dansbewegingen, dan is daar niks raars aan", aldus Burleson. Juist veel van die culturen vieren ook het Zomercarnaval.

Er is ook kritiek dat juist deze dansen verboden zijn, zo zou het racistisch zijn. Burleson snapt die redenatie wel, al is ze iets voorzichtiger. "Er zijn ook andere dansen die heel sensueel zijn en daar wordt niks over gezegd. En over deze dans dan wel en gelijk met woorden als 'vulgair'." Het wordt volgens Burleson vooral te veel geseksualiseerd: "Het is gewoon dansen, laten we het allemaal doen."

zomercarnaval

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie