Cultuur & Media
NTR

Perfect voor de zondag: een recept voor stoofvlees

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Perfect voor de zondag: een recept voor stoofvlees

Het geheim van een een stoof: tijd. Begin tijdig met de voorbereidingen en laat het vlees uren sudderen in de pan. Dit recept voor stoofvlees schopte het tot de finale van de Mangiares kookwedstrijd First Plates.

Ingrediënten - 3 tot 4 personen

- 700 gram runderriblappen
- Olijfolie
- 1 flesje Gerardus Blond
- 1 pot kalfsfond
- 1 flinke ui, gesnipperd
- Twee flinke winterwortels, in kleine blokjes
- 4 stengels bleekselderij, in kleine blokjes
- 2 verse laurierblaadjes
- 5 takjes verse tijm
- Halve theelepel chilivlokken
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 eetlepel witte miso
- Zout, zwarte peper
- Twee plakken ontbijtkoek
- Mosterd
- Peterselie

Bereiding

Begin vroeg en neem de tijd. Haal de runderriblappen ongeveer twee uur voordat je ze gaat bereiden uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen.

Warm de oven voor op iets meer dan 100 graden. Dep de runderriblappen droog met keukenpapier en maal er zout overheen.

Verhit een zware pan die ook in de oven kan. Als de pan heet is, giet er met gulle hand wat olijfolie in. Braad de riblappen op hoog vuur aan beide kanten aan, zodat ze lekker bruin zijn. Haal ze uit de pan en zet ze even apart.

Zet de pan op een laag vuur en een kleinere pit en fruit de uisnippers voor ongeveer een kwartier. Roer af en toe, zodat ze niet te bruin worden.

Voeg de bleekselderij en de wortelen toe en fruit die nog ongeveer vijf minuten even mee. Bak vervolgens de tomatenpuree ook een of twee minuten mee. Voeg de witte miso, de chilivlokken, de tijm en de laurierblaadjes toe, en giet vervolgens het bier in de pan. Roer alles even goed los, schraap ook alle aanbaksels van de bodem los.

Breng het geheel aan de kook en laat het een minuut goed borrelen. Besmeer twee plakken ontbijtkoek ruim met pittige mosterd en doe de plakken in de pan. Voeg de kalfsfond toe.

Doe het vlees terug in de pan, inclusief het vocht dat vrij is gekomen. Vul de pan verder met warm water totdat het vlees helemaal onder staat. Maal er nog wat zwarte peper overheen en zet de pan met de deksel erop in de oven.

Check na een halfuurtje hoe het goed gaat

Het moet niet enorm borrelen, maar er moet wel een klein “blobje” te zien zijn. De pan kan rustig vijf uur (of langer, als het zo uitkomt) in de oven staan. Haal de pan er dan uit. Het vlees is dan waarschijnlijk zo mals dat het helemaal uit elkaar valt.

Met twee vorken kun je het vlees nog wat meer uit elkaar trekken. Waarschijnlijk is de stoof dan al gebonden genoeg.

Als je de stoof nog wat dikker wilt hebben, kun je het vlees er ook uit halen en het vocht nog iets laten inkoken. Hak wat peterselie fijn en strooi die eroverheen.

Door de miso is het waarschijnlijk zout genoeg, maar proef vooral en voeg nog wat zout en peper toe naar smaak, als dat nodig is.

Radio Mangiare!

Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie