Cultuur & Media
VPRO

Filmregisseur Martin Koolhoven: 'Mijn grote angst is niet te kunnen voldoen aan mijn eigen verwachtingen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Filmregisseur Martin Koolhoven: 'Mijn grote angst is niet te kunnen voldoen aan mijn eigen verwachtingen'

Martin Koolhoven is filmkenner, filmliefhebber en filmmaker. Hij is één van de meest bekende regisseurs van Nederland. Hij maakte Het Schnitzelparadijs en boekte succes met Oorlogswinter en Brimstone. Nu komt het tweede seizoen van het programma De kijk van Koolhoven waarin hij zijn liefde en enthousiasme voor film deelt.

{podcast audio="124784" caption="Martin Koolhoven over het tweede seizoen 'De kijk van Koolhoven': " }

De videotheek: het begin

Martin Koolhovens liefde voor films begon toen hij 14 of 15 jaar oud was. "Toen kwamen de videotheken op. Wij hadden geen videospeler dus in de vakanties ging ik naar een tante in Zoetermeer. Zij had wel een videospeler. Ik vulde mijn dagen door naar videotheek te gaan, daar stond ik dan de halve dag en dan zocht ik heel veel films uit. En de andere helft van de dag keek ik die films."

Van fan naar maker

Hij groeide op in Brabant en had nooit het idee om filmmaker te worden. "Toen ik in Brabant woonde kwam het überhaupt niet in me op naar de filmacademie te gaan. Ik was ook te laat voor alle open dagen en zo. Maar toen tipte een docent mij over een opleiding in Sittard." Hij besloot daarheen te gaan: "Toen ontmoette ik allemaal mensen die net zo fan waren van film als ik."

Zijn liefde voor film groeide en hij werd steeds beter in het maken. 'Meters maken', dat zat in zijn hoofd, heel veel meters maken. Net zo lang totdat hij echt goed zou zijn. "En ik dacht, ik wil eigenlijk genrefilms maken. Maar ik dacht ook altijd, dat doe ik wel als ik de wind echt mee heb. En toen uiteindelijk was het moment daar en heb ik Brimstone gemaakt."

Alle touwtjes in handen

Op dat pad ging hij verder. Nu wil hij alleen nog de films maken waar hij écht achter staat, waar hij iets van zichzelf in kwijt kan. "Ik ga nu gewoon films maken die ik wíl maken. Niet dat ik ze dan per se, altijd ook moet schrijven. Maar ik voel wel pas echt het vuur als het helemaal uit mij komt."

Nooit Meer Slapen: Martin Koolhoven over 'jezelf martelen voor de kunst' en zijn angst om niet goed genoeg te zijn.

Video niet beschikbaar

"Draaien is mijn natuurlijke talent: ik weet altijd precies wat ik wil als ik op een set sta, dan ben ik superscherp en voel ik me het meest levend. Maar schrijven vind ik heel erg moeilijk. Dat is het enige moment dat er van niets, iets wordt gemaakt. Schrijven voelt heel naar, vervelend en zoekend, 'wie ben ik' en dat soort dingen. Dan is er ook angst: angst dat ik niet goed genoeg ben. Dat ik zelf vind dat ik niet goed genoeg ben. Dat ik niet aan mijn eigen verwachtingen kan voldoen."

Gelukkig gaat Martin Koolhoven niet gebukt onder deze lasten en is hij vanaf vrijdag 21 februari te zien in het tweede seizoen van De kijk van Koolhoven waarin hij onder andere zijn favoriete tijdreis-, misdaad- en alien-films bespreekt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.


Alles van Nooit Meer Slapen terugluisteren?

Terugluisteren kan via jouw favoriete podcast. Nooit Meer Slapen is hét cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 01.00 uur hoor je een diepgravend gesprek over cultuur, literatuur, film, muziek, theater of kunst.

Ster advertentie
Ster advertentie