Cultuur & Media
VPRO

Waarom een 13-jarig jongetje zou radicaliseren

foto: Filmdepotfoto: Filmdepot
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom een 13-jarig jongetje zou radicaliseren

Het houdt België - en eigenlijk heel Europa - bezig: radicalisme. In de nieuwe film van de gebroeders Dardenne wordt dit thema onderzocht. De 13-jarige Ahmed wil graag 'het zuivere leven' leiden. Hij besluit een aanslag op zijn lerares te plegen. Het mislukt. maar toch, waar komen zijn overtuigingen en zijn volharding vandaan?

In de nieuwe aflevering van Radio Cinema bespreken filmjournalisten Maartje Willems en Gehard Bush met Pieter van der Wielen deze nieuwe film.

Quote

Het is een tennisbal die op het net landt. Hij kan twee kanten op: van het radicalisme afvallen óf er juist in volharden.

Pieter van der Wielen

Ondoorgrondelijk

De jonge Ahmed praat niet, of nauwelijks. Hij is heel gesloten en daarom is het lastig om zijn denkwijze te doorgronden. Wat wil die jongen nou precies? "Hij is echt het tegenovergestelde van een puber die je normaal gesproken ziet in films", vindt Maartje Willems.

Gerhard Bush: "Hij is de laatste die je zou verwachten als jihadist. Het is een bol jongetje met krulletjes, pas 13 jaar oud. Eigenlijk nog pre-puberaal". Iedereen is sympathiek, iedereen wil de jongen ruimte geven. Toch keurt hij alles wat ook maar een béétje onzuiver is, af.

De gebroeders

"De filmmakers Jean-Pierre en Luc Dardenne, zijn geïnteresseerd in ethische en maatschappelijke vraagstukken", vertelt Gerhard Bush. Hij interviewde de broers Dardenne eerder dit jaar op Cannes. "Ze willen met hun films de wereld onderzoeken en begrijpen."

Alleen hebben ze deze keer een personage gecreëerd wat ze zelf al bijna niet kunnen begrijpen. "Ahmed is ondoorgrondelijk. Daardoor blijft het wel spannend, blijf je benieuwd naar wat hij gaat doen."

Een simpel antwoord wordt niet gegeven in de film. De makers nodigen je namelijk uit om zelf een mening of gedachte te vormen. Wat denk jij, welke kant zal 'de tennisbal' opvallen?

Bekijk hieronder het interview met de filmmakers:

Radio Cinema

De podcast Radio Cinema is te luisteren via de site van de VPRO, de NPO Radio 1 website of app, of abonneer je via je favoriete podcast-app, zoals iTunes of Stitcher.

Ster advertentie
Ster advertentie