Cultuur & Media
VPRO

'Lachen is gezond' van Van Kooten en De Bie na 52 jaar weer verkrijgbaar

foto: Marius van Leeuwen
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Lachen is gezond' van Van Kooten en De Bie na 52 jaar weer verkrijgbaar

Na 52 jaar is het boek, Lachen is gezond, van Van Kooten en De Bie weer verkrijgbaar. In Nooit Meer Slapen blikt Van Kooten terug op de succesvolle tijden en vertelt over de rol van humor in zijn leven.

Kees van Kooten (cabaretier, schrijver) - Nooit meer slapen

Van Kooten en De Bie

De sketches en Klisjeemannetjes van Kees van Kooten en Wim de Bie behoren tegenwoordig tot het Nederlands cultureel erfgoed. In Nooit Meer Slapen vertelt Van Kooten hoe ze met een klein clubje de typetjes verzonnen die zich met name verzetten tegen de burgerlijkheid van de jaren 70. "Het mooiste gevoel dat we kregen als een scène goed zat, was wanneer Paul, de cameraman, begon te schudden van het lachen: 'Sorry dat moet even opnieuw.'"

Van Kooten en De Bie zijn al vanaf de middelbareschooltijd een onafscheidelijk duo. "Wim is mijn man, en andersom ook."

Met het clubje reden ze samen in een busje overal naartoe, maar met enige regelmaat werden de scènes ook bij Van Kooten thuis opgenomen. "Ik ben best vaak verhuisd. Dan keek ik welk huis zou het best bruikbaar zijn voor scenes? Zou dit een dokterspraktijk of advocatenkantoor kunnen voorstellen?"

Quote

Ik speelde een oude opa die de trap niet op kon, maar het was de realiteit.

Kees van Kooten

Humor als veiligheidsscherm

Voor Van Kooten is humor door zijn leven verweven. "Misschien is het een veiligheidsscherm, dat ik boven mijn leven zweef, en van eventueel onaangename of onbegrijpelijke situatie toch ook de lol blijf inzien."

Zelfs op het moment dat Van Kooten een hartinfarct kreeg maakte hij een sketch van de situatie. "Ik speelde een oude opa die de trap niet op kon, maar het was de realiteit."

Toen hij wakker werd in het ziekenhuis zag hij al zijn dierbare om hem heen staan. Hij ervaarde vrede en de gedachte dat-ie toch niet zo veel had moeten roken. Daar voegt hij grappend aan toe: "Het idee dat Barbara mij heeft moeten kussen met die tabakswalm dertig jaar lang, daar schaam ik me nog steeds verschrikkelijk voor."

Gerelateerde podcast

Nooit meer slapen

Nooit meer slapen

2000 x Nooit Meer Slapen! is nu te beluisteren als podcast in je favoriete podcastapp, of te bekijken via vpro.nl/nooitmeerslapen.

De daadwerkelijke 2000ste uitzending van Nooit Meer Slapen is op woensdag 2 februari. Te gast is Femke van der Laan. Zij schreef Aan de randen van de dag, een openhartig boek over het leven met haar in 2017 overleden man Eberhard van der Laan.

Ster advertentie
Ster advertentie