Cultuur & Media

Albert Verlinde over mentor Jos Brink: 'Hij was een stimulans in mijn werk en leven'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Albert Verlinde over mentor Jos Brink: 'Hij was een stimulans in mijn werk en leven'

Albert Verlinde klopte als 17-jarige jongen op de kleedkamerdeur van de grote showman Jos Brink. Wat volgde was een briefwisseling en jarenlang contact. "Hij is aan alle kanten een stimulans geweest in mijn werk en leven", zegt Verlinde bij Spraakmakers.

'Lastige zoon'

Showbizzman en theaterproducent Albert Verlinde zegt dat Jos Brink de eerste was aan wie hij vertelde dat hij op mannen viel. "Op school zeiden leerlingen: Jos is homo, maar daar kun je wel mee lachen. Ik dacht: ik ben ook homo, ik moet hem vertellen dat ik ook zo ben", zegt Verlinde.

De wegen van Verlinde en Brink kruisten later professioneel en persoonlijk nog vaak. "Ik kon hem iedere zondag bellen. Wat heel bijzonder is voor iemand die zo aan de top staat", zegt Verlinde. "Ik ben altijd een soort lastige zoon gebleven", vertelt de showbizzman over de band die hij met Brink had tot aan zijn dood in 2007. "Ik ben altijd mijn eigen weg gegaan en ik denk dat ik dat van hem heb geleerd."

Biografie

Wie ook brieven schreef met Brink is schrijver en presentator Tom van den Oetelaar. “Ik vertelde ooit dat mijn relatie was stukgelopen en ik was er helemaal kapot van. Jos schreef: blijf wie je bent lieve jongen, van wie de mensen houden. Als zo’n man waar je tegenop kijkt dat naar je stuurt, is dat heel bijzonder.”

Donderdag verschijnt een biografie over Jos Brink geschreven door Van den Oetelaar “Ik was verbijsterd dat er nog geen echt onderzoek gedaan was naar wat deze man allemaal betekent heeft.”

14 miljoen kijkers

Op zijn hoogtijdagen was Brink de populairste man van Nederland en keken er soms wel 14 miljoen mensen naar zijn programma’s. Daarnaast was hij acteur, cabaretier, musicalster en -producent, columnist, schrijver, predikant en stervensbegeleider.

Met jouw talent

Zijn enorme werkdrift behield Brink zijn hele leven. "Op vakantie hing hij boven de toilet omdat zijn lichaam dit allemaal niet aankon", vertelt Van den Oetelaar.

Hard werken en iets betekenen voor mensen is ook iets wat zijn vader voor zijn zoon voor ogen had. "In een van zijn plakboeken zat een briefje van zijn vader dat hij schreef nadat zijn eerste relatie op de klippen liep”, zegt Van den Oetelaar. Zijn vader schreef dat hij nu misschien ongelukkig was, maar dat hij met deze vriend nooit de top had kunnen bereiken. "Hij schreef: nu beteken je iets voor een paar mensen, maar als je hard werkt, met jouw talent kun je voor veel mensen heel veel betekenen."

Van den Oetelaar denkt niet dat Brink puur voor zijn vader zo hard heeft gewerkt. "Dit was hoe hij in elkaar zat, maar hij heeft de belofte aan zijn vader meer dan ingelost."

Mis niets met de nieuwsbrieven van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets.

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie