Cultuur & Media
AVROTROS

'De tuinen van buitenzorg' van Jan Brokken is Non-fictie Boek van februari

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De tuinen van buitenzorg' van Jan Brokken is Non-fictie Boek van februari

De tuinen van buitenzorg van Jan Brokken is het NPO Radio 1 Non-fictie Boek van februari. Dat maakte boekenredacteur Emma Louise Diest bekend in Humberto. Het boek van Brokken is daarmee automatisch genomineerd voor de jaarprijs, die in december wordt uitgereikt.

"Brokken neemt ons mee naar de tijd waarin hij zijn moeder nog niet kende, voordat hij werd geboren, toen ze met zijn vader in Nederlands-Indië woonde. Aan de hand van de 39 brieven die zijn moeder aan haar zus in Nederland schreef, leren we haar kennen", legt Diest uit.

Video niet beschikbaar

Ontdekkingstocht

"Brokken stelt ons op ons gemak", zegt Diest. "Zodat een duik in het verleden niet voelt als een angstvallig achterom kijken maar als een ontdekkingstocht op weg naar het heden."

"De manier waarop Brokken de brieven van zijn moeder aan de lezer openbaart, maakt dat we ons zonder enige moeite kunnen wanen in de tijd dat zijn moeder nog aan het begin stond van haar leven en terecht kwam in een voor haar totaal nieuwe wereld. Het is alsof we de stappen van toen samen met haar zetten."


Legendarische moeder

De andere genomineerden van deze maand waren Marcel van Roosmalen met Mijn legendarische moeder overleeft alles (plek 2) en Liefdesverklaring aan de Nederlandse taal van Mira Feticu (plek 3).

Over Van Roosmalens boek zegt Diest: "Hij weet in dit boek de onzinnigheid van het leven, die op dit moment soms zo pijnlijk op de voorgrond treedt, heel beeldend vorm te geven."

En ook Feticu kan op de goedkeuring van Diest rekenen. "Feticu verhuisde van Roemenië naar Nederland en haar doel was meteen het leren van de taal die in het voor haar nog onbekende nieuwe land werd gesproken. Wat er dan gebeurt is interessant. Want het moment dat ze een stap dichterbij de Nederlandse taal zet, lijkt ze haar moedertaal voor een deel de rug toe te keren."

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie