Leontien van Moorsel: 'Ik had een hartslag van 27 slagen per minuut'
- Nieuws
- Leontien van Moorsel: 'Ik had een hartslag van 27 slagen per minuut'
Maart 1992. Toen realiseerde ze zich dat het zo niet langer kon. "Ik stond bij de Tour de France op het podium en ik voelde dat het niet gezond was, dat ik alles op mentale kracht deed." Oud-topsporter Leontien van Moorsel vertelt in Miss Podcast over het ontstaan en het herstel van haar eetstoornis.
#102 - Leontien van Moorsel recenseert Het Volkskrantgeluid - Miss Podcast
"Ik was zo ziek en mijn hartslag was zo laag dat ik 's nachts gewoon niet durfde te gaan slapen. Ik had een hartslag van 27 slagen per minuut. En ik dacht: ik wil niet dood, ik wil weer de vrolijke Leontien van vroeger worden." De oorzaak van haar eetstoornis? "Ik was onzeker en ik vond iets waar ik goed in was en waar ik goed in wilde blijven. En dan luister je niet naar de signalen die je lijf afgeeft en je durft er ook niet over te praten."
Stapje naar achteren
Er volgde een moeilijke periode waarbij partner Michael Zijlaard een belangrijke rol speelde. Juist door een stapje naar achteren te doen. "Op een gegeven moment heeft hij gezegd: Leontien, ik hou van jou, maar ik kan niet aanzien dat die eetstoornis jou dit aandoet. Ik vind jou als persoon zoveel belangrijker dan welke olympische titel of wereldtitel dan ook."
"Hij heeft toen een punt achter onze relatie gezet, we zijn een half jaar uit elkaar geweest en toen we weer bij elkaar kwamen, hebben we het laatste moeilijke stuk samen gedaan. Tot op de dag van vandaag ben ik hem daar zo dankbaar voor."
Voor 110 procent genezen
In 2015 opende Van Moorsel het eerste Leontienhuis, een inloophuis voor mensen met een eetstoornis én hun naasten. "Ik word altijd heel boos als mensen zeggen dat je niet kunt genezen van een eetstoornis. Een paar jaar geleden was voor mij de laatste test, mijn beste vriend Ricardo overleed en daarna overleed mijn vader. Voor iedereen die een eetstoornis of een verslaving heeft gehad geldt: wat doe je in een moeilijke situatie? Ik heb mezelf de ruimte gegeven om het allemaal een plekje te geven, maar ondertussen bleef ik goed voor mezelf zorgen en toen wist ik: ik ben niet voor 99 procent genezen, ik ben voor 110 procent genezen."
Miss Podcast
In Miss Podcast ontvangt presentator Mischa Blok een bekende Nederlander en praat over de belangrijkste geluiden uit zijn of haar leven en ze recenseren een podcast die bij de gast past. Miss Podcast is van maandag tot en met donderdag tussen 01:00 en 02:00 uur op NPO Radio 1. Natuurlijk op alle andere momenten te beluisteren in de podcastapps van Apple, Spotify, Google en via de site van NPO Radio 1.
Luister hier naar de aflevering met Mark Tuitert
Luister hier naar de aflevering met Gregory Sedoc