Cultuur & Media

Jesse: wat ging er mis?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jesse: wat ging er mis?

[KRO-NCRV] Helemaal in het begin is het al misgegaan met de documentaire van BNNVARA over Jesse Klaver. Dat zegt Ward Wijndelts, hoofdredacteur van Vrij Nederland in het Mediaforum op NPO Radio 1.

De omroep maakte gisteren bekend de documentaire over Jesse Klaver tóch niet uit te zenden. Er was twijfel ontstaan over de objectiviteit van de film, omdat de maker een medewerker was van GroenLinks, en bevriend raakte met Jesse Klaver.

Waar is het misgegaan?

“Op het moment dat documentairemaker Joey Boink aangaf dat hij in dienst was bij GroenLinks, had BNNVARA moeten zeggen dat het dan dus niet kan”, vindt Wijndelts. “Einde verhaal.”

Televisiemaker Erik Noomen is het daar niet mee eens. BNNVARA had volgens hem prima door kunnen gaan met het ruwe materiaal van documentairemaker Boink. “Zit er genoeg vlees aan de botten? Op basis daarvan konden ze besluiten om iemand anders de eindmontage te laten doen. En dan houd je een goede documentaire over.

“Ja, soms heb je toegang en kun je er iets mee doen”, beaamt Wijndelts. Hij maakt de vergelijking met de fotograaf van het Witte Huis, Pete Souza. Die maakte de iconische foto van Obama in de Situation Room op het moment dat Talibanleider Osama Bin Laden werd doodgeschoten. “Een iconische foto die gebruikt wordt door dezelfde kranten die zich nu druk maken over de journalistieke objectiviteit van BNNVARA.”

'Ga uit dienst en maak dan een documentaire'

Het feit dat Boink in dienst was van GroenLinks en vanuit een uniek perspectief kon filmen werd van tevoren dan ook juist als meerwaarde gezien. Dat liet de maker eerder zelf weten in een reactie.

“Ga uit dienst en ga dan die documentaire maken”, zegt Wijndelts daarover. Volgens hem zit daar ook de crux. “Hij staat op de loonlijst van GroenLinks, hij krijgt zijn geld van GroenLinks. De film had nooit gemaakt mogen worden maar ik wil m nu wél zien.”

BNNVARA hoeft niet onafhankelijk te zijn

BNNVARA zegt dat er geen twijfel mag bestaan over de objectiviteit van de omroep. “Heel raar”, vindt Noomen. "De VARA is altijd een socialistische omroep geweest. Het is helemaal niet gek dat de omroep nu in een documentaire haar linkse signatuur laat zien.”

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie