Cultuur & Media
BNNVARA

Walid Benmbarek over Mocro Maffia: 'Je zet echt een karakter neer en bent niet een soort bankstel'

foto: Mocro Maffia seizoen 2 still - Videolandfoto: Mocro Maffia seizoen 2 still - Videoland
  1. Nieuwschevron right
  2. Walid Benmbarek over Mocro Maffia: 'Je zet echt een karakter neer en bent niet een soort bankstel'

Mocro Maffia is razend populair. Het tweede seizoen is inmiddels volledig te zien op Videoland en het derde seizoen is aangekondigd. Acteur Bilal Wahib zei eerder in een interview dat hij blij is met de serie omdat hij 'eindelijk wordt gezien'.

In De Nieuws BV vult acteur Walid Benmbarek aan: "Je hebt echt een karakter dat je aan het ontwikkelen bent en neerzet en je bent niet een soort bankstel."

Video niet beschikbaar

Op veler verzoek kwam het tweede seizoen van Mocro Maffia eerder online. Kijkers werden niet teleurgesteld: de serie is nóg beter geworden volgens critici. Hoe dat komt? Wahib: "Ik denk dat iedereen zich er wel in kan vinden, of je het er nou mee eens bent of niet. Ik denk dat het gewoon tof is om te checken. Er zit actie in, er zit drama in: van alles wat."

Iedereen is gefascineerd door crime

Benmbarek voegt toe: "Sowieso is iedereen gefascineerd door crime. Of je het nou hebt over Narcos of Gomorra of Top Boy. Iedereen vindt het gewoon super boeiend om naar crimeseries te kijken en ik denk dat wij met de hardste crimeserie komen die Nederland ooit heeft gezien."

Benmbarek: "Ik had sowieso wel verwacht vanwege de titel, ik bedoel 'Mocro Maffia' is wel iets dat de afgelopen jaren veel in het nieuws is, dat mensen geïnteresseerd zouden zijn. Maar goed, dat het zo'n succes zou zijn, dat heeft mij overtroffen. Ik had wel iets verwacht maar niet zo extreem."

Twee rivaliserende drugsbendes

In theorie is het verhaal simpel. Er zijn twee rivaliserende drugsbendes, de één onder leiding van De Paus, gespeeld door Achmed Akkabi, die de serie ook bedacht en schreef. En er is de bende van de Surinaamse Romano Tevreden, een rol van Mandela Wee Wee. Benmbarek behoort in de serie tot de bende van Romano, Wahib tot die van De Paus.

Benmbarek: "Kamp Paus is kei en kei hard, daar is geen sympathie, geen liefde. Kamp Romano, ten opzichte van kamp Paus, heeft wel een beetje hart. Hoe gek dat ook klinkt. Ze zijn wel hard, maar je krijgt ook wel sympathie voor ze." Volgens Wahib is hij de uitzondering op hoe Benmbarek de bende van De Paus omschrijft: "Ik ben wel die zachtaardige."

Quote

Je gaat volledig in een karakter en je krijgt daar ook de kans voor om dat te spelen

Walid Benmbarek

Geen 'opvulling van'

De serie laat geen stereotypes zien maar duikt in de achtergrond van de karakters. Je ziet hoe mensen tegen wil en dank of bijvoorbeeld door introductie van een neef in deze wereld terechtkomen. In een eerder interview zegt Wahib dat hij blij is met Mocro Maffia omdat ze 'eindelijk worden gezien'. Veel Nederlandse films zijn wit, zegt hij, en als een Marokkaan of Surinamer ergens in speelt is hij een dief.

"Niet dat dat nu niet zo is", lacht Wahib. "Maar dit zijn wel allemaal uitgespeelde lijnen. Het is een serie met heel veel nationaliteiten. Met dief bedoel ik meer, 'jij moet nu even stelen bij de groenteboer' en dan ga je weer uit de serie."

Benmbarek vult aan: "Je bent daar meer 'een opvulling van' dan dat je echt een karakter neerzet en dat je gewoon betekenis hebt of iets overbrengt."

Benmbarek: "Je hebt echt een karakter dat je aan het ontwikkelen bent en neerzet en je bent niet een soort bankstel. Je gaat volledig in een karakter en je krijgt daar ook de kans voor om dat te spelen." Als Mocro Maffia ophoudt is Wahib er niet bang voor dat hij weer stereotype rollen moet gaan spelen: "Als je kijkt naar de afgelopen twee jaar, het gaat nu best wel goed."

Derde seizoen

Iedereen die het tweede seizoen al af heeft moet even geduld hebben. Maar geduld wordt beloond: in een video op Instagram kondigen de acteurs aan dat er een derde seizoen komt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Mocro Maffia seizoen 2

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie