Cultuur & Media

Spoken Word-artiesten zijn 'de stadstroubadours van nu'

NOS
foto: NPOfoto: NPO
  1. Nieuwschevron right
  2. Spoken Word-artiesten zijn 'de stadstroubadours van nu'

Het kan poëzie zijn, maar ook proza: 'spoken word'. Schrijver en theatermaker Babs Gons haalde het genre naar Nederland en publiceert er vandaag het boek Hardop over. Want hardop vertellen, dat is het belangrijke kenmerk van spoken word. "Het is een soort literaire vertelkunst", zegt hij in NOS Met het Oog op Morgen.

De performance is volgens Gons een belangrijk onderdeel van het vertellen van het verhaal. Daarmee onderscheidt het zich van eenvoudig een verhaal vertellen of een gedicht voordragen. "Ook zit er een vorm van protest in. Het komt dan ook uit dezelfde baarmoeder als hiphop."

Spoken Word-artiesten zijn de stadstroubadours, volgens Gons. "Ze reageren op wereld om hen heen met vaak actuele teksten."

Gershwin Bonevacia, stadsdichter van Amsterdam en een van de grote talenten op het gebied van spoken word, vindt het contact met het publiek het fijnste. "Daarmee kan je een extra beleving meegeven."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bonevacia is dyslectisch, maar dat ziet hij niet als een barrière. "Het maakt me juist geschikt. Ik speel al sinds ik klein ben met taal: op het moment dat ik niet wist hoe ik iets moest schrijven, was ik bezig met het bedenken van synoniemen of metaforen om me goed uit te drukken. Op die manier heb ik op jonge leeftijd een gigantische woordenschat verkregen."

Ster advertentie
Ster advertentie