Cultuur & Media
KRO-NCRV

Waarom de kans klein is dat Harvey Weinstein veroordeeld wordt

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom de kans klein is dat Harvey Weinstein veroordeeld wordt

In New York begint het strafproces tegen filmproducent Harvey Weinstein. Of Weinstein ook écht veroordeeld gaat worden, is maar de vraag. "De kans is ontzettend klein", zegt Hasna El Maroudi.

Video niet beschikbaar

De aanklacht tegen Weinstein is zo zwaar dat de strafmaat bijna gelijk staat aan moord, legt journalist en opiniemaker El Maroudi uit. "Dat betekent dat er geen enkele kwestie van twijfel mogelijk mag zijn, wil hij daadwerkelijk veroordeeld worden."

El Maroudi heeft zich van begin af aan in de zaak Weinstein en de daarmee ontketende #metoo-revolutie verdiept. "Deze zaak is exemplarisch en een goede illustratie van het grotere, hardnekkige probleem van seksueel geweld."

Het proces

Tientallen vrouwen zijn de afgelopen jaren naar voren gekomen met beschuldigingen aan het adres van Weinstein. Toch is deze zaak aangespannen door (maar) twee vrouwen. Dit heeft volgens El Maroudi te maken met het feit dat deze zaken nog niet verjaard zijn en dat beide vrouwen nog geen schikking met geheimhoudingsclausule hebben getroffen met Weinstein.

"Waarschijnlijk komt er in New York dit jaar nog een zaak, van een vrouw die 16 was toen ze Weinstein - die toen 50 was - moest pijpen. Die was al verjaard, maar door een speciale regeling kan dat nu toch. Die zaak gaat wellicht nog opzienbarender zijn dan deze", denkt El Maroudi.

Mediacircus

Waar in eerdere, civiele procedures geen details naar buiten kwamen, worden in deze strafzaak getuigen – waaronder wellicht Weinstein zelf – gehoord. Verwacht wordt dat er veel details naar buiten komen. Daarnaast zullen zo’n tachtig vrouwen, waaronder veel bekende filmsterren, uit solidariteit aanwezig zijn bij de start van het proces.

Hoewel het een enorme zaak betreft, wordt deze niet live uitgezonden op tv zoals gebruikelijk is in Amerika. El Maroudi: "Ik weet ook niet waarom ze dat niet doen. Er hebben zich toch 150 journalisten aangemeld, dus ik hoop dat de New York Times geluidsopnames maakt."

Toekomst Weinstein

Ook als hij niet veroordeeld wordt, kan Weinstein waarschijnlijk nooit meer zijn werk doen. Hij is al uit zijn eigen bedrijf ontslagen. Bij de vormzitting verscheen hij met een rollator, omdat hij aan zijn rug is geopereerd.

In het ziekenhuis heeft hij een interview gegeven waarin hij zei dat alle vrouwen vergeten zijn hoeveel hij voor hen heeft gedaan. Gwyneth Paltrow, een van de vrouwen die hem aanvalt bijvoorbeeld, zou volgens hem nooit zo veel faam bereikt hebben zonder hem.

El Maroudi: "Dus hij is wel bezig met zijn imago, maar of hij nu bewust is van hoe dingen landen? Mensen zullen hem niet meer accepteren als al die details op tafel liggen."

Hasna el Maroudi over start proces Weinstein

Ster advertentie
Ster advertentie