Cultuur & Media
NOS

'De Zware Jas van Beatrix': de vergeten activistische kant van Beatrix

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De Zware Jas van Beatrix': de vergeten activistische kant van Beatrix

In De Zware Jas van Beatrix laat maker Jutta Chorus de activistische en gedreven kant van Beatrix zien. In NOS Met het Oog op Morgen vertelt ze hoe deze houding zich uitte. De serie begint vanavond op NPO2.

De serie begint bij de jeugd van Beatrix. Al snel werd duidelijk dat zij geen passieve vrouw zou zijn. Zo schreef ze onder een eigen tekening haar naam nog als 'Trix', en stuurde ze een 'onomwonden briefje' naar gebedsgenezeres Greet Hofmans. "Eigenlijk kwam er steeds een beeld van een weerbaar kind naar voren. Een kind dat ook serieus is, en bewust van wat ze later moet gaan doen", zegt Jutta Chorus.

'Duty first, self second'

Ook later, als koningin, bleef Beatrix bewust bezig met haar rol. "Haar motto leek te zijn: duty first, self second." In de serie wordt duidelijk dat Beatrix een baan maakte van haar rol als koningin. Er wordt teruggeblikt op de volledige regeerperiode. Er is aandacht voor de jeugd en inauguratie, maar ook voor haar keuzes en leven als koningin.

Beatrix werkte zelf niet mee met de documentaire. Dat past volgens maker Chorus in het plaatje wat zij uit de serie kreeg. "Ze wilde zichzelf nooit centraal zetten. Ook nu niet."

Documentaire-serie: de Zware Jas van Beatrix

De serie begint vanavond om 20:25 op NPO2 en bestaat uit vier delen. Op 8 april wordt het laatste deel uitgezonden.

Ster advertentie
Ster advertentie