Cultuur & Media
VPRO

Danny Ghosen: 'Ik durf wel op rellende jongeren af te stappen'

foto: DiederickBulstrafoto: DiederickBulstra
  1. Nieuwschevron right
  2. Danny Ghosen: 'Ik durf wel op rellende jongeren af te stappen'

Wat wringt er precies in onze maatschappij? Dat is waar journalist Danny Ghosen naar op zoek gaat in zijn nieuwe serie Danny's Wereld. "Ik durf wel op rellende jongeren af te stappen", vertelt Ghosen in Nooit Meer Slapen.

Video niet beschikbaar

Arrestatie

Het land is in rep en roer door jongeren die rellen schoppen tegen de avondklok, ziet journalist Danny Ghosen. Deze week was hij voor zijn nieuwe serie Danny's Wereld in Rotterdam om in gesprek te gaan met de jongeren. Tot zijn verbazing werd hij gearresteerd. "De avondklok was al ingegaan en ik vroeg de jongens of ze niet bang waren om gearresteerd te worden. Drie seconden later stonden ME'ers ons tegen de muur aan te duwen. Daar schrik je wel van."

"Uiteindelijk herkende een van hen mij en kwam de hulpofficier van de justitie naar mij toe om excuses aan te bieden. Wel met de voorwaarde: naar het bureau gaan, of doen alsof dit nooit gebeurd was. Ik heb voor dat laatste gekozen."

Als journalist heeft vaker zulke heftige gebeurtenissen meegemaakt. "Toen ik in Syrië was voor een programma, had ik twee bewapende veiligheidsagenten mee. Zij waren intimiderend en hielden alles in de gaten. Als je naar de wc ging, keken ze later of je daadwerkelijk had geplast. In Napels vond ik het ook eng om door Maffia-wijken te lopen, waar duizenden heroïne-naalden op de grond lagen."

Rellende jongeren

Wat Danny Ghosen meemaakt, maken niet veel journalisten mee. Maar toch gaat hij het liefst in gesprek met allerlei verschillende soorten groepen, om een gezicht te geven aan mensen die anders geen stem krijgen in de media. "Je ziet bij de avondklok-rellen veel jongeren rondlopen en weet niet wat er gaat gebeuren. Ik wil weten wie deze jongeren zijn en wat hen beweegt. Veel van die jongeren willen hun verhaal doen, omdat ik durf om op hen af te stappen."

Quote

Danny Ghosen

Sommige relschoppers willen sensatie

Er zijn uiteenlopende redenen waarom jongeren rellen veroorzaken, ziet Ghosen. "We moeten de rellende jongeren niet over een kam scheren. Sommigen willen sensatie. Maar er zijn ook anderen die de boodschap willen overbrengen dat de avondklok helemaal verkeerd is." Ghosen ziet veel copycat-gedrag bij de relschoppers. "Als ze in Eindhoven rellen zien, kunnen ze niet achterblijven in andere steden, denken ze. Het gebeurt dat groepen elkaar willen overtreffen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Fake news

De haat tegen journalisten is de afgelopen jaren flink genomen, betreurt Ghosen. "Dat hebben we onder andere te danken aan Trump die 'fake news' de wereld in heeft geholpen. Op Telegram ging mijn naam rond, dat ik ook aanwezig was bij de rellen. Ik zal niet verder vertellen wat voor reacties daar op afkwamen. Je ziet dat journalisten niet meer met een plopkap durven rond te lopen, of dat NOS eigen logo's moet verwijderen omdat ze worden lastiggevallen."

Dreigementen en haat richting journalisten heeft Ghosen vaak ten lijve ondervonden. "Afgelopen november had ik een afspraak met Danny V., die Pieter Omtzigt had bedreigd. Hij zou met een groep gaan demonstreren in Den Bosch en wij mochten hem spreken. Tijdens de demonstratie deed hij moeilijk en rende hij weg." Later bleek dat Danny V. met zijn vrienden Ghosen in de val wilden lokken. "Iemand zei dat ik geluk had en goed weggekomen ben."

Toch remt het de journalist niet om zijn werk te doen. "Het zijn mensen die demonstreren, iets zit hen dwars. Ik wil het verhaal daarachter begrijpen." De nieuwe VPRO-serie Danny's Wereld is elke donderdag om 21.05 uur te zien op NPO 2.

Danny Ghosen (27 januari 2021) - Nooit meer slapen

Alles van Nooit Meer Slapen terugluisteren?

Terugluisteren kan via jouw favoriete podcastapp, of in NPO Luister. Nooit Meer Slapen is hét cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 01.00 uur hoor je een diepgravend gesprek over cultuur, literatuur, film, muziek, theater of kunst.

Ster advertentie
Ster advertentie