Cultuur & Media
KRO-NCRV

Radio-icoon Frits Spits: 'De luisteraar heb ik altijd sterk in het vizier'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Radio-icoon Frits Spits: 'De luisteraar heb ik altijd sterk in het vizier'

Radio-icoon Frits Spits vindt het iedere keer weer een "feest" om radio te maken. "Dat was zo toen ik begon en dat is nog steeds zo", zegt Spits die is uitgeroepen als een van de vijf personen met de meeste impact in de honderdjarige geschiedenis van de radio. Hoewel dat woordje 'impact' van de taalliefhebber wel vervangen had mogen worden.

Video niet beschikbaar

Ter ere van het honderdjarige bestaan van radio is de lijst in het leven geroepen. In de lijst zijn honderd Nederlanders opgenomen die volgens Arjan Snijders, initiatiefnemer van de RadioRing, mediahistoricus Huub Wijfjes en mediadeskundige Ron Vergouwen voor de radio onmisbaar zijn geweest. Het driekoppige panel vindt Spits "enorm inhoudelijk gedreven, doordacht en voorbereid".

Lelijk woord

De bekendmaking is niet onopgemerkt aan de radiomaker voorbijgegaan. "Ik heb het ook gelezen", zegt Spits. "Als het over jezelf gaat ben je heel verbaasd, dat is een beetje vervreemdend." Maar als presentator van De Taalstaat en taalliefhebber heeft Spits op het woordje 'impact' wel iets op te merken. "Een lelijk woord", aldus het radio-icoon.

Quote

Radio maken doe je niet voor jezelf. Je doet het voor diegene die naar je luistert

Radiomaker Frits Spits

Radio maken verveelt de 71-jarige radiomaker tot op de dag van vandaag bij lange na niet. Spits zegt zich nu al te "verheugen op de verhalen" die hij morgen op de radio aan luisteraars kan vertellen. "De luisteraar heb ik altijd heel sterk in het vizier. Je maakt het niet voor jezelf. Je doet het voor diegene die naar je luistert."

Volgens het radio-icoon is het belangrijk dat luisteraars steeds opnieuw verrast worden. "Als de luisteraar van tevoren weet wat je gaat doen, is het niet spannend meer en gaat hij niet meer luisteren." Zodra de luisteraar daadwerkelijk verrast wordt, ontstaan volgens Spits "elektriciteit en spanning in een uitzending."

Ster advertentie
Ster advertentie