Cultuur & Media
NTR

Winnaars Haagse Literatuurprijzen 2023 bekend

foto: Literatuurmuseum
  1. Nieuwschevron right
  2. Winnaars Haagse Literatuurprijzen 2023 bekend

In Kunststof werd bekendgemaakt dat drie belangrijke Haagse Literatuurprijzen zijn toegekend aan Tomas Lieske, Rozalie Hirs en Tjibbe Veldkamp. Eerder dit jaar werd bekend dat de Constantijn Huygens-prijs, de jaarlijkse prijs voor een literair oeuvre, is toegekend aan Anjet Daanje (pseudoniem van Anjet den Boer).

F. Bordewijk-prijs

Tomas Lieske (een pseudoniem van Ton van Drunen, 1943) ontvangt de F. Bordewijk-prijs voor Niets dat hier hemelt. De jury omschrijft deze roman als "een fascinerend hoogtepunt in het rijke oeuvre van Lieske. De belevingswereld van een jongen in de veengebieden tijdens de jaren 30 van de vorige eeuw wordt op een even beklemmende als betoverende manier opgeroepen. Met zijn klassieke vertelkunst verlegt Lieske de grenzen van onze verbeelding."

Jan Campert-prijs

Rozalie Hirs (1965) mag in januari voor Ecologica de Jan Campert-prijs 2023 in ontvangst nemen, de jaarlijkse prijs voor poëzie. Volgens de jury lijkt Hirs in deze dichtbundel de poëzie een nieuwe opdracht te geven: "de taal teruggeven aan de met ondergang bedreigde natuur. Daarbij wil ze de lezer laten luisteren naar een veelvoud van stemmen en een veelvoud aan klanken, die overweldigen en tevens troost bieden."

Nienke van Hichtum-prijs

Aan Tjibbe Veldkamp (1962) is voor De jongen die van de wereld hield de Nienke van Hichtum-prijs toegekend, een tweejaarlijkse prijs voor jeugdboeken. "Het is een zeer origineel verhaal over een 'mogelijk kind', een geest nog, dat voortkomt uit de vonk die overspringt als zijn ouders elkaar ontmoeten. Hij wil dolgraag leven. Menig jonge lezer zal volledig worden meegesleept in dit magisch-realistische verhaal."

Het Literatuurmuseum organiseert de feestelijke uitreiking van de prijzen op zondag 21 januari 2024 in
samenwerking met Internationaal Literatuurfestival Writers Unlimited. Meer informatie over de Haagse Literatuurprijzen is te vinden op literatuurmuseum.nl.

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie