Cultuur & Media
AVROTROS

Maarten van Rossem werd vijf keer gecanceld en dit is waarom

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Maarten van Rossem werd vijf keer gecanceld en dit is waarom

Bij de inauguratie van de Amerikaanse president Bush senior noemde Maarten van Rossem mevrouw Reagan 'een raar vogeltje dat vaste klant bij de plastisch chirurg is' en dat werd hem niet in dank afgenomen. In MISCHA! blikt de historicus terug op verschillende momenten dat hij gecanceld werd.

#339 - Maarten van Rossem: 'Liefde op het eerste gezicht, dat lijkt me zoiets achterlijks' - MISCHA!

Tijdens de inauguratie van Bush senior vergeleek Van Rossem pastoor Billy Graham ook met Frankenstein, zegt de historicus, met Frankenstein-acteur Boris Karloff. Dergelijke opmerkingen vallen verkeerd als het gaat om een plechtige bijeenkomst, merkt Van Rossem. "Mensen worden dan boos, ze voelen zich verpest in hun ernst. Maar mensen zijn vaak enorm ernstig over dingen die totaal onbelangrijk zijn."

Aanslagen van 11 september

De aanslagen op 11 september noemt Van Rossem bij NOVA in een gesprek met Kees Driehuis geen nieuwe fase in de wereldgeschiedenis, maar 'gewoon' een terroristische aanslag. "Ik sta er nog steeds achter. Aan mijn standpunt zit wel een rafeltje: de Amerikaanse regering heeft zo achterlijk gereageerd dat het veel ernstiger werd dan het was, door een aanval in Irak te organiseren."

In 2003 zegt Van Rossem in TweeVandaag dan ook tegenstander te zijn van de Amerikaanse invasie van Irak. In 2021 regelt hij zelf een coronavaccinatie, zonder dat hij daarvoor een officiële oproep heeft gehad en vorig jaar zei hij bij Op1 dat er geen sprake zal zijn van een invasie van Rusland in Oekraïne, enkele uren later gebeurt dat toch.

Zoon Niels reageert

Van Rossems' zoon Niels reageert in de uitzending en richt zich tot zijn vader: "Gelukkig word je toch steeds weer uitgenodigd, omdat mensen een tegendraadse mening ook wel fijn vinden. Ik vind het bewonderenswaardig dat je in durft te gaan tegen de meningen van anderen."

#339 - Maarten van Rossem: 'Liefde op het eerste gezicht, dat lijkt me zoiets achterlijks' - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie