Cultuur & Media
NOS

Snoeiharde Ricky Gervais op Golden Globes ‘gevaarlijke keuze, maar wel een kijkcijferhit’

foto: EPA/HFPA via NOSfoto: EPA/HFPA via NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Snoeiharde Ricky Gervais op Golden Globes ‘gevaarlijke keuze, maar wel een kijkcijferhit’

Tout Hollywood was vannacht bijeen voor de uitreiking van de Golden Globes. De awardshow werd voor de vijfde keer gepresenteerd door de Britse comedian Ricky Gervais, die door de filmwereld wordt gevreesd om zijn harde grappen. “Hij spaart niemand”, zegt filmjournalist Noa Johannes in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen.

De Golden Globes zijn na de Oscars de belangrijkste filmprijzen. Ook de organisator van het gala, televisiezender NBC, kreeg er flink van langs. Om maar niet te spreken over de pissige blikken van Hollywood-sterren die in de zaal zitten. Johannes: “Ik vind het persoonlijk wel grappig want het is een ongeleid projectiel.”

Waarom hij dan toch steeds terug mag komen? De teruglopende kijkcijfers waar filmgala’s mee kampen hebben hier veel mee te maken, vertelt Johannes. “Comedians brengen nieuw en een vooral jonger publiek met zich mee. Gervais is een gevaarlijke keuze, maar wel een kijkcijferhit.”

De film 1917 won de prijs voor Beste film in de categorie drama. Sam Mendes kreeg ook de prijs voor Beste regisseur. De prijs voor Beste komedie/musical werd in de wacht gesleept door Once Upon a Time in Hollywood van Quentin Tarantino.

Netflix was 34 keer genomineerd, maar sleepte slechts 2 Golden Globes in de wacht. Filmjournalist Danielle Kool ziet dat de filmwereld nog steeds een moeizame relatie heeft met het platform. “Sam Mendes zei toen hij zijn award kreeg uitgereikt: ‘Ga deze film in de bioscoop kijken’. Dat is toch wel een klein sneertje naar Netflix."

In het NOS Radio 1 Journaal blikte Kool terug op het filmgala:

Ster advertentie
Ster advertentie