Cultuur & Media
NOS

Sjaak Bral maakt weer oudejaarsconference: 'Iemand onderuit schoffelen hoort erbij'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sjaak Bral maakt weer oudejaarsconference: 'Iemand onderuit schoffelen hoort erbij'

De Haagse humorist Sjaak Bral maakt al meer dan 25 jaar iedere keer opnieuw een oudejaarsconference. 'Vaarwel 2022' heet de nieuwste editie waarin hij het afgelopen jaar duidt. "Je wilt dat mensen het gevoel krijgen van het overhemd wat gestreken in de kast wordt gehangen", zegt hij in NOS Met het Oog op Morgen.

Bekijk hier het gesprek met Bral in Met het Oog op Morgen.

De voorbereiding begon al vroeg. "Op 1 januari." Dat mensen ervan uitgaan dat hij pas in oktober in de pen klimt, klopt niet. "Dan ben je te laat. Je moet het iedere dag bijhouden." En, ook belangrijk, niet terugschrikken om grappen te maken. "Iedereen die het verdient, kan het krijgen. Als iemand zich heel erg profileert, dan schoffel je zo iemand onderuit. Dat hoort er ook bij.

Het thema van de oudejaarsconference 2022: grensoverschrijdend gedrag. "Dat is dit jaar toch wel een ding. Dat begon van het jaar eigenlijk met The Voice, dat programma Boos, wat natuurlijk een verschrikkelijke openbaring was." Grappend vervolgt hij. "Ik heb zelf ook mijn stoel omgedraaid toen ik ernaar zat te kijken."

Toch komt The Voice niet uitgebreid terug in de conference. "Ik dacht aan het begin van het jaar: dat wordt heel groot. Maar het is eigenlijk weer gedecimeerd tot vijf zinnen."

Wandeling met het publiek

Dat gebeurt vaker, want het publiek speelt een belangrijke rol voor de uiteindelijke voorstelling die Bral samenstelt. "Het is een soort schilderij wat je samen met elkaar maakt. Daar gooi je wat meer kleur in, daar wordt meer accent gelegd." En dat betekent dat na try-outs er wel eens dingen sneuvelen.

Bovendien gebeurt er genoeg in de actualiteit om te blijven schroeven aan het repertoire. "Wat dat betreft is het een heel bijzonder landschap waar we met zijn allen doorheen lopen. En het is elke avond ook weer een iets andere wandeling dan ik gedacht had. Dat is het mooie ervan."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie