Cultuur & Media
NTR

Muzikant Anne Soldaat: 'Het leven met muziek was een bevrijding'

foto: Anne Soldaat
  1. Nieuwschevron right
  2. Muzikant Anne Soldaat: 'Het leven met muziek was een bevrijding'

Muzikant Anne Soldaat is al even lang soloartiest als dat hij deel uitmaakte van de roemruchte band Daryll Ann. Deze zomer verscheen zijn vijfde soloalbum Facts & Fears. In Kunststof vertelt hij over zijn eerste gitaarlessen, tweelingen en zijn vaderschap. "Ik ben er beter aan toe dan ooit. Rustiger, gelukkig."

Kunststof - Anne Soldaat, gitarist & zanger

Tweelingen

Soldaat maakte zijn vijfde album met gitarist en producer Pablo van de Poel. Samen met zijn broer Luka maakt hij deel uit van de band DeWolff. Zowel in Daryll Ann als in Clean Pete - de band van Renée en Loes Wijnhoven - voeren tweelingen de boventoon. Soldaat: "Dat is iets wat ik ook wel eens heb vastgesteld. De tweelingen zijn gewoon op mijn pad gekomen.

Als je een relatie krijgt met iemand die deel uitmaakt van een tweeling krijg je de zus erbij. Dat was bij de Paulusma-jongens ook, bij Coen en Jelle die deel uitmaakten van de band. Het is een bizarre dynamiek met tweelingen. Vanuit wetenschappelijk oogpunt is het ook interessant. Mensen die genetisch zo verwant zijn, maar toch een eigen persoon zijn. Ik ging gewoon voor Renée omdat ze vermogender is."

Calvinistische jeugd

"De plaat heb ik gemaakt in de zomer van 2019", vertelt de muzikant over Facts & Fears. "Ik heb altijd liedjes liggen die wachten om ook afgemaakt te worden. Dat is het handwerk. Soms smeed ik twee losse liedjes aan elkaar en dan weet ik dat het echt af. is. Ik heb geleerd dat ik wat kan doen met mijn talenten. Hard blijven werken dus, dat is toch wel wat er van een calvinistische jeugd is overgebleven. Niets doen is moeilijk voor me. Maar ik heb nu een studio naast mijn huis en daar kan ik me terugtrekken. Lummelen met een gitaar op schoot en dan komen de ideeën."

Gitaarlessen in Ermelo

De wortels van Anne Soldaat zijn een thema op de cd. Met liedjes over het ontruimen van het ouderlijk huis en verwijzingen naar de opvoeding in Ermelo. Soldaat: "Mijn ouders zongen in een kerkkoren en ze draaiden zelfs elpees met zang van kerkkoren. Ik ben in de muziek van de jaren '60 en '70 blijven hangen dankzij mijn oudere zussen die dat in huis in haalden. Ik mocht op gitaarles, wel op klassiek gitaar. Ik zie de leraar nog voor me, een man met heel lange nagels, geel van de nicotine. In de gang struikelde je over de Grolsch flesjes. In de hoek van zijn kamer stond een elektrische gitaar me aan te staren. Dat zag hij ook en op een dag mocht ik die gitaar kopen, voor 50 gulden. Daarna ben ik meteen gestopt met zijn lessen."

'Er was een tijd dat ik hyperventilerend door het leven ging'

Van Soldaat verscheen niet alleen een nieuwe cd; jaar werd hij op z'n 56e opnieuw vader. "Kind en cd zijn beiden goed ontvangen", vertelt Soldaat. "Hij lacht de hele dag, een heel vrolijk ventje. En ik ben er beter aan toe dan ooit. Rustiger, gelukkig. Er was een tijd dat ik hyperventilerend door het leven ging. Niet dat ik een zwaar leven heb gehad, dat niet. Maar er was een periode dat ik niet doorhad dat het niet goed ging met me. Ik had een studie scheikunde en milieukunde gedaan onder het motto; het hoeft niet leuk te zijn als je het maar afmaakt. Ik ben ook nog gaan werken bij een bedrijf in bodemsanering.

Ik was heel streng voor mezelf en had altijd het idee; later ga ik iets doen wat ik echt leuk vind. En dat duurde best lang. Dat de band er was, was een bevrijding voor me. Ik heb veel te danken aan platenbaas en goede vriend Ferry Roosenboom van Excelsior Recordings die zei: 'Je moet stoppen, dit is gekkenwerk'. Hij heeft me toen dat zetje gegeven. Het leven met Daryll Ann zie ik nog steeds als een schoolreisje."

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie