Naar homepage
Cultuur & Media

Studie Nederlands verdwijnt aan Vrije Universiteit Amsterdam
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Studie Nederlands verdwijnt aan Vrije Universiteit Amsterdam

De Vrije Universiteit Amsterdam (VU) stopt met het aanbieden van de bachelorstudie Nederlands. Door het gebrek aan animo is het een "verliesgevende operatie" aldus woordvoerder Wessel Agterhof in De Taalstaat. Vorig jaar vierde de universiteit nog het honderdjarig bestaan van de studie.

Het besluit van de universiteit komt niet uit de lucht vallen. De opleiding kampte al tijden met een studententekort. Met vijf eerstejaars studenten en vijf stafmedewerkers is de studie inmiddels niet langer levensvatbaar. "Dan is de rekensom wel helder. We krijgen helaas niet een jaarsalaris per student van de overheid, dus dat kost heel veel geld", zegt woordvoerder Wessel Agterhof. "Op een gegeven moment is stoppen de enige keuze als er geen groei in zit."

Moedertaal

Johan Koppenol, hoogleraar oudere Nederlandse letterkunde, betreurt het besluit van de universiteit. Hij noemt het verdwijnen van de bachelorstudie "buitengewoon spijtig". "We hebben het wel over onze moedertaal. Het is belangrijk dat we die blijven bestuderen met z'n allen, omdat de moedertaal ook het middel is om onze cultuur te leren begrijpen."

Quote

Op een gegeven moment is stoppen de enige keuze als er geen groei in zit

Woordvoerder Wessel Agterhof

"Gelukkig wordt de opleiding nog bij andere universiteiten aangeboden, maar we zien met lede ogen aan dat de aandacht voor de bachelor Nederlands tanende is", geeft woordvoerder Wessel Agterhof aan. Landelijk is het aantal studenten Nederlands de afgelopen tien jaar met 60 procent gedaald. "Er is nu al een tekort aan leraren Nederlands", zegt hoogleraar Koppenol. "Dat zal nog veel erger worden de komende tijd."

Ster advertentie
Ster advertentie