Cultuur & Media
EONOS

Hoe een Nederlandse 'boekenjutter' een boek uit 1832 thuis bracht op Guernsey

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe een Nederlandse 'boekenjutter' een boek uit 1832 thuis bracht op Guernsey

Hij noemt zichzelf een 'boekenjutter': historicus Garrelt Verhoeven speurt boekenmarkten en het internet af naar bijzondere boeken. Tijdens de tweede coronagolf vond hij op Marktplaats een boekje wat hem de afgelopen maand bekendheid gaf in Engeland. "Ik zag er meteen een verhaal in", vertelt hij in Langs de Lijn En Omstreken.

"Tijdens de tweede coronagolf zat ik op Marktplaats en zag ik een klein, religieus boekje. Ik zag een naam erin staan: Thomas Guille, New York, november 1832. Dan ben ik eigenlijk al verkocht, want wie is dan die Thomas Guille en wat deed hij in New York?" vertelt Verhoeven. "Er zaten ook stempeltjes van een bibliotheek in. Ik zie dan meteen een verhaal in!"

Verhoeven kocht het boekje en ging uitzoeken wie Thomas Guille was. Door wat speurwerk kwam hij erachter dat het boek in handen was van de 'Guille-Allès Library'. Hij Googlede en ontdekte dat die bibliotheek gewoon nog bestaat, op het Britse kanaaleiland Guernsey. “Toen was mij wel duidelijk: hier is iets aan de hand!"

Nederlandse boekjutter brengt historisch boekje terug naar Guernsey


Bibliotheek

Verhoeven ontdekte dat Thomas Guille begin 19e eeuw op 14-jarige leeftijd van Guernsey naar New York vertrok om te gaan werken in het meubelbedrijf van een bekende. Na bezoek aan een bibliotheek ontstond een droom: "Hij zei: ooit keer ik terug naar Guernsey en dan geef ik mijn geboorte-eiland zo’n bibliotheek. En het allereerste boekje wat hij toen voor zijn bibliotheek kreeg, was het boekje wat ik op Marktplaats vond...", vertelt Verhoeven stralend.

Met het boekje ging Verhoeven naar Guernsey, waar de bibliothecaris snel ontdekte dat het boekje echt het eerste boekje was. "Ze waren enorm ontroerd." Toevallig was er precies een expositie in de maak over de geschiedenis van de bieb, waar het boekje nu een plaats heeft. Zelfs de BBC schreef over de bijzondere ontdekking.

Naast het boek van Guille maakte de boekenjutter nog veel meer mee. Een aantal van zijn avonturen bundelde hij in een boek dat net uit is: Ik zoek geluk in druk te vinden.

Ster advertentie
Ster advertentie