Cultuur & Media
EONOS

Theaterproducent Rick Engelkes aan collega’s: 'Garantiefonds theatersector eind januari openbaar'

foto: Petra Groenenboom
  1. Nieuwschevron right
  2. Theaterproducent Rick Engelkes aan collega’s: 'Garantiefonds theatersector eind januari openbaar'

Door heel het land zetten theaters hun deuren open om mee te doen aan het theaterprotest, 'Kapsalon Theater'. Theaterproducent Rick Engelkes onderschrijft in Langs de Lijn En Omstreken de actie, maar noemt de timing ongelukkig. "Er is nu een garantiefonds in de maak. Heb dus even geduld."

Video niet beschikbaar

Engelkes licht het toe: "Het garantiefonds is nu in de maak, om een compensatie te geven voor de hele periode dat wij dicht zijn. Dat geldt ook voor de zzp'ers. En dat wordt nu uitgewerkt en aan het eind van deze maand openbaar gemaakt." Engelkes is een van de grootste theaterproducenten van ons land en staat in nauw contact met beleidsmakers. Hij sprak al drie keer met de minister over een compensatieregeling, zo gaf hij aan.

In de uitzending vertelt zangeres Frédérique Spigt over het protestoptreden bij Theater Walhalla Rotterdam. Zij is verrast door deze uitspraak van Engelkes. "Dit verhaal komt mij nu voor het eerst ter ore. Als onze actie van vandaag schadelijk zou zijn voor dit plan, dan zou het allemaal niet eens gebeurd zijn."

'Heb geduld'

Volgens Engelkes wordt niemand er blij van als volgende week alles weer open gaat. "Dan zitten de zalen niet vol en heb je het risico dat producties teruggetrokken worden en staan zzp'ers op straat. En dan hebben we geen vangnet, en zijn we veel verder van huis."

Zijn oproep aan zijn collega's is dan nu ook: "heb even geduld. Het is een mooie actie, maar wacht nog even twee weken. Er komt echt wat aan, voor 100 procent."

Criminaliteit

De theaterprotest-actie is niet door alle gemeenten positief ontvangen. Zo kreeg Theater Walhalla in Rotterdam bezoek van BOA's die aangaven dat het theater de deuren moest sluiten. Directeur Rachèl van Olm in Langs de Lijn En Omstreken: "We hielden ons aan de regels, hadden het personeel geregeld en de kaarten waren binnen een half uur uitverkocht. En toen kregen we woensdagavond mailtjes van de gemeente Rotterdam. Waaronder van de Commandant Team aanpak ondermijnende criminaliteit. Daar heb ik wakker van gelegen. Ik ben gewoon een nette ondernemer en ben een theaterdirecteur. En dan zit ik ineens in de criminaliteit. Dat deed me wat.”

Zangeres Frederique Spigt trad er pas op, nadat het theater al twee keer was gewaarschuwd om te stoppen: "Het leek erop dat ze een fikse bekeuring gingen krijgen en toen zijn we buiten verder gegaan, maar dat was eigenlijk ook verboden."

Video niet beschikbaar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie