Cultuur & Media
AVROTROS

Ophef over Deense kinderserie: 'Vroeger kon er meer op tv'

foto: Screenshotfoto: Screenshot
  1. Nieuwschevron right
  2. Ophef over Deense kinderserie: 'Vroeger kon er meer op tv'

John Dillermand, letterlijk vertaald Jan de Penisman is de nieuwste kinderserie van de Deense publieke omroep. In de serie is een personage te zien met een meterslang geslachtsdeel dat kan schilderen en zelfs vlaggen kan hijsen. Niet iedereen kan deze serie waarderen en er is veel kritiek op het kinderprogramma.

Marcus Vlaar, de maker van de absurdistische-serie Purno de Purno uit de jaren 90 en Martine Sandifort beter bekend als 'Dokter Corrie' kunnen over deze kritiek meepraten. Ze vertellen erover bij Stax&Toine.

"Ik was nieuwsgierig", vertelt Sandifort "Ik verwachtte er veel van, maar eerlijk gezegd vond ik het een beetje tegenvallen. Het was een soort lange tuinslang en geen piemel." Sandifort snapt de ophef wel. "Er was een scene waarbij John in een speeltuin stond en handige trucjes uithaalde met zijn lange arm. Dan heb ik ook een bijzondere associatie. Eerlijk gezegd vond ik het niet erg grappig, het heeft weinig met seks te maken."

Sandifort kan meepraten over vergelijkbare kritiek. "Toen Dokter Corrie net begon in het Schooltv Weekjournaal was het in opspraak gekomen. Veel ouders wilden hun eigen kinderen op hun eigen wijze opvoeden, met name religieuze mensen wilden er voor gaan liggen."

'Het is meer een staart dan een penis'

Marcus Vlaar, de maker van Purno de Purno, stelt dat er vroeger meer kon op tv. "Ik denk dat we heel panisch zijn met alles wat kinderen en seks te maken heeft. Zeker in de jaren 70 en 80 kon er veel meer en gingen we er relaxter mee om. Tegenwoordig is er een grotere preutsheid. Dat is iets wat uit Amerika is over komen waaien."

"Daarnaast willen ouders hun kinderen beschermend opvoeden, dat geldt ook voor de seksuele opvoeding." Vlaar snapt daarom ook niet alle ophef die in Denemarken speelt rondom de serie. "Het is een vrij onschuldige serie, het is meer een staart dan een penis."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie