Cultuur & Media
NTR

Johan Leysen: 'Veel mensen denken dat spelen om gevoel gaat. Onzin'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Johan Leysen: 'Veel mensen denken dat spelen om gevoel gaat. Onzin'

Johan Leysen is een groot acteur en heeft met vele rollen, ook internationaal, al 40 jaar ervaring. Maar ervaring doet er niet toe volgens de acteur. "Het stelt absoluut niets voor. Het is zelfs ben ik bang de dood in de pot", vertelt hij in Kunststof.

Video niet beschikbaar

'Het is echt een meesterlijk vak'

"Het leuke aan dit beroep is dat je het elke keer opnieuw uitvindt. Dat is fantastisch. Het is een vak zonder criteria. Je bent natuurlijk een doorgever van iets, een passeur, maar als je zelf van binnen niets hebt, is dat doorgeven ook kleurloos. Je moet zelf wat zijn en je moet het verlangen hebben om mensen iets aan hun verstand te peuteren, iets uit te leggen."

Quote

Ik ben dol op het vak. Met de jaren vind ik het steeds leuker en spannender.

Johan Leysen

Het begon allemaal op de toneelschool in Antwerpen. Die ontdekking heeft de puberale Leysen destijds naar eigen zeggen gered. "Het gevoel dat je een lijf bent in de ruimte. Dat je een diepte hebt, dat je niet zomaar een plat ding bent in de spiegel, maar dat je een soort beeldhouwwerkje in de ruimte bent. Voor mij gaf dat een gevoel van zelfbepaling. Het is echt een bevrijding geweest."

Spelen in denken

"Leonard Frank, een fantastische regisseur, zei: 'Spelen is denken, is beslissingen nemen. Het gevoel dat komt wel. Als je de juiste beslissingen neemt, richt je het gevoel aan waar die tekst om vraagt. Dat moet jij niet doen, jij moet denken.' Dat is fantastisch om te ontdekken. Veel mensen denken dat spelen om gevoel gaat. Onzin, het is aan het verstand peuteren, daar gaat het over.

"Ik vind de voorstellingen goed die me van slag brengen, die me uit het lood slaan. Die me, als is het maar even, anders naar de werkelijkheid doen kijken. Ik hoef geen bevestiging van dingen die ik al weet. Voorstellingen die me destabiliseren vind ik de leukste."

Hartaanval

"Hoe je je leven opbouwt, heeft met goede keuze te maken zeker, maar het is ook: veel spelen en toeval. Stom toeval", zegt hij over zijn indrukwekkende internationale carrière. "Waar je ook bent, in wat voor verband je ook bent, als je eenmaal op de set staat, maakt het niet uit. Dan heb je een scène te spelen. Het stelt allemaal niets voor, echt het stelt niet voor."

Hij een volkomen ontspannen voorkomen. "Ik heb absoluut niets te verdedigen. Ik amuseer me, ik heb een meesterlijk leven. Als er leuke dingen komen, graag. Als ze niet komen, krijg ik het even moeilijk denk ik, maar ach."

Quote

Als er een kabeltje geen contact meer maakt, ga je pijp uit.

Johan Leysen

Ook over de hartaanval die hem enkele jaren geleden trof is hij nuchter: "Het is een heftige, rare ervaring en tegelijkertijd is het een soort constatering dat je een fabriekje bent, en als er een kabeltje dicht zit of geen contact meer maakt, ga je pijp uit. Er was helemaal geen film van mijn leven. Het is heel triviaal, dit is het jongens. Geen angst, gewoon de constatering."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie