Naar homepage
Cultuur & Media

'Dolly Parton is een soort moderne profeet'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Dolly Parton is een soort moderne profeet'

Amerikanen zijn het over weinig dingen eens vandaag de dag, maar wél over hun liefde voor Dolly Parton. In een sterk gepolariseerd land verbindt zij mensen met haar muziek én persoonlijkheid. "Ze is een soort moderne profeet", zegt fan en kenner Haroon Ali in Spraakmakers.

De zangeres uit Tennessee wordt vandaag 75 jaar oud en spreekt al jaren veel verschillende Amerikanen aan. "Dat is het leuke aan haar. Ze heeft fans aan beide kanten van het politieke gangpad", vertelt Ali. "Ze komt zelf uit the South en spreekt met haar country roots veel Republikeinen aan. Toch heeft ze ook een enorme gay fan base. Dat zijn toch meer de liberale Democraten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wie bij Parton alleen denkt aan haar enorme haardos, plastische chirurgie en enorme boezem, doet haar tekort, vindt Ali. "Ze is een ongelofelijk goede tekstschrijver. Ze schrijft zonder ironie. Country is een dappere soort muziek met een kwetsbaarheid die je niet snel meer hoort tegenwoordig."

18 df92b1ff83 ANP 370016123
Parton heeft nooit geheim gemaakt van haar chirurgische ingrepen en neemt zichzelf graag op de hak

Trump

Parton is een voorvechter van lhbt-rechten en toverde ooit haar nummer Jolene om in Drag queen om haar steun uit te spreken voor de transgenders en travestieten in de zaal.

Ook investeerde ze onlangs een miljoen euro in de ontwikkeling van het Moderna-vaccin en is ze van oudsher een voorvechter van vrouwenrechten. Toch houdt ze zich als het over de president gaat, op de vlakte. "Ze zegt niks over Trump."

Zakenvrouw

En dat is waarschijnlijk niet zonder reden. Het countrytrio de Dixie Chicks sprak zich in 2003 uit tegen president Bush die op dat moment Irak was binnengevallen. Ze zeiden zich te schamen dat ze uit dezelfde staat als hij kwamen. "Een groot deel van hun achterban kwam uit Texas," zegt Ali. "De popgroep is jarenlang verguisd door die uitspraak."

Ook vanuit zakelijk standpunt zal Dolly zich niet uitspreken: "Ze steunt veel mensen, maar ze wil niemand afvallen."

Oermoeder Dolly

Waar Dolly zich wél over uitspreekt, is liefde voor elkaar. Ze heeft een christelijke achtergrond en spreekt als een soort Amerikaanse oermoeder over naastenliefde. "Ze houdt van iedereen", zegt Ali. Zelf kreeg Parton nooit kinderen, maar ze noemt iedereen haar kinderen.

Dat is goed te zien in haar pretpark Dollywood, een park in Tennessee gebouwd om haar persona. Vijf jaar geleden bezocht Ali het park zelf. "Er staan veel kleine kerkjes en is een museum over haar leven gebouwd. Het is als een soort heiligdom van Dolly waar zij als een soort moeder over iedereen waakt."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie