Cultuur & Media

Als het 's zomers alleen maar regent, komen de monsters tevoorschijn

foto: Foto: still House of Frankenstein (1994)foto: Foto: still House of Frankenstein (1994)
  1. Nieuwschevron right
  2. Als het 's zomers alleen maar regent, komen de monsters tevoorschijn

Dat een 'officiele kutzomer' (eentje waarin men minstens vijf dagen aaneen zeikt over het weer) monsters voortbrengt, werd precies tweehonderd jaar geleden bewezen. In de zomer van 1816 werd het wereldberoemde monster van Frankenstein geboren. Het regende en onweerde onophoudelijk.

1816 ging de boeken in als 'het jaar zonder zomer'. Achteraf bleek dat te komen door een uitbarsting van de vulkaan Tambora, die het klimaat ernstig verstoorde. Maar dat wisten de poeet Percy Shelley en zijn vriendinnetje Mary Godwin nog niet, toen zij die zomer op bezoek gingen bij de beroemde schrijver Lord Byron in zijn vakantieverblijf aan het meer van Genève.

Lord Byron was een soort rockster die een wild en losbandig leven leidde, zo blijkt uit de reportage die Matthijs Deen maakte voor Nooit Meer Slapen. Shelley was niet zo bekend, maar behoorde wel tot de Byron's inner circle.

Hipsters met een schrijfwedstrijd

Het was een groepje hipsters avant la lettre: Lord Byron, Shelley en zijn vriendin Mary, Claire Claremont die zwanger was van Byron, en er zou ook ene John Polidori zijn geweest, de dokter en naar verluidt ook een van de minnaars van Byron. Ze waren jong, er waren drugs, er speelden allerlei onderlinge intriges, maar vooral regende, onweerde, stormde het.

Boottochtjes en uitjes vielen jammerlijk in het water, en om wat te doen te hebben, organiseerde het gezelschap een schrijfwedstrijd: wie schrijft het beste spookverhaal? Mary zocht wanhopig naar een idee waarmee ze voor de dag kon komen bij de twee mannelijke schrijvers, vertelt Matthijs Deen in de reportage.

Slepende twijfel, onverwerkt verdriet, een nachtmerrie, én de almaar aanhoudende bliksem en donder brachten haar de inspiratie die ze nodig had. Volgens The Guardian riep ze uit:

“I’ve found it! What will terrify me will terrify others. I need only describe the spectre which had haunted my midnight pillow”.

Zo werd haar boek Frankenstein: Or, The Modern Prometheus geboren. Het verhaal over de wetenschapper die ten onder gaat aan zijn eigen creatie blijft tot op de dag van vandaag fascineren.

Ster advertentie
Ster advertentie