Cultuur & Media
VPRO

Indische gemeenschap stapt in de spotlights met glossy PINDA*

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Indische gemeenschap stapt in de spotlights met glossy PINDA*

Dit jaar is het 70 jaar geleden dat Nederland, na een moeizaam en pijnlijk dekolonisatieproces, de onafhankelijkheid van Indonesië erkende. Genoeg reden om de verborgen schatten van de Indische gemeenschap in Nederland onder de aandacht te brengen, vond journalist Ricci Scheldwacht. Daarom ligt vanaf vandaag de eenmalige glossy PINDA* in de schappen: een blad van en over de Indische gemeenschap.

In Nooit meer slapen vertelde Scheldwacht over de waarde en noodzaak van de PINDA*.

Verhaal van de dag - PINDA*

De Indische gemeenschap

"Het Indische verhaal is een heel divers verhaal", vertelt Scheldwacht. "Dit komt doordat de groep die sinds de jaren '50 uit Indonesië naar Nederland is gekomen bestaat uit onder andere onder andere Indo-Europeanen, totoks, Molukkers en Chinezen."

Scheldwacht legt uit dat iedere subgroep zijn eigen achtergrond, doel en dus verhaal kent. In zijn ervaring maakt dit het voor Nederlanders lastig om de Indische gemeenschap te plaatsen: "Want over wie hebben we het nu eigenlijk?"

Onzichtbaar in de media

"De Indische gemeenschap in Nederland is een vrij geruisloze groep, die in de media steeds minder zichtbaar wordt", merkt presentator Pieter van der Wielen op. Een veelgenoemde oorzaak hiervoor is, naast de grote diversiteit, de soepele culturele assimilatie van de Indische gemeenschap in Nederland.

Volgens Scheldwacht is de groep echter verre van geruisloos: "In bepaalde kringen hoor je er juist heel veel van." Wel vindt hij het bijzonder dat er zoveel bijdragen zijn van Indische Nederlanders die nauwelijks aansluiting vinden bij het grote publiek. Ook zijn er veel bekende schrijvers, kunstenaars of sporters waarvan we niet eens weten dat ze banden hebben met voormalig Nederlands-Indië.

Quote

Ze dachten 'Dit wordt ons nieuwe vaderland'. Maar vervolgens werden ze voor 'pinda' uitgescholden. Dat doet pijn.

PINDA* staat daarom vol met columns, essays, interviews en verhalen over de Indische gemeenschap in Nederland. Sla je de eenmalige glossy open, dan vind je bijdragen van onder andere Theodor Holman, Thom Hoffman, Mei Li Vos en Adriaan van Dis. "Het bijzondere is dat alle schrijvers en de meeste fotografen die hebben meegewerkt van Indische komaf zijn", vertelt Scheldwacht trots.

Scheldwoord of geuzennaam?

De naam van de glossy maakt een knipoog naar het tijdschrift LINDA., dat de initiatiefnemers van PINDA* inspireerde. Daarnaast verwijst de naam natuurlijk vooral naar de term 'pinda', die al decennia lang wordt gebruikt voor mensen van Indische komaf.

De naam PINDA* roept vooral bij oudere mensen wat weerstand op. "Het merendeel van de migranten ging naar een totaal nieuw land, waarvan ze dachten 'Dit wordt ons nieuwe vaderland'," vertelt Scheldwacht. "Vervolgens werden ze voor 'pinda' uitgescholden, dat doet pijn." Gelukkig heeft het woord, net als de term 'Indo', 70 jaar later ook een positieve connotatie. "Mensen zijn de term gaan gebruiken als koosnaampje of geuzennaam."

Meer kunst en cultuur?

Nooit Meer Slapen is hét cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 02.00 uur hoor je diepgravende gesprekken over cultuur, literatuur, film, muziek, theater en kunst op NPO Radio 1. Terugluisteren? Dat kan uiteraard via de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie