Cultuur & Media
KRO-NCRV

Zijn de coronapersconferenties te mannelijk?

  1. Nieuwschevron right
  2. Zijn de coronapersconferenties te mannelijk?

Politicoloog en feminist Fatihya Abdi vindt dat de coronapersconferenties te mannelijk zijn. "Het valt mij bij die persconferentie op hoe onzichtbaar vrouwen zijn", zegt ze bij Spraakmakers. Verslaggever Anne van der Veen was dit niet opgevallen en onderzoekt of de vrouwen inderdaad worden vergeten en of dat erg is.

Luister naar de reportage over de mannelijke blik van de coronapersconferentie

audio fragment
Luister naar de reportage over de mannelijke blik van de coronapersconferentie

Luister naar de reportage over de mannelijke blik van de coronapersconferentie

Vrouwen in de frontlinie

Abdi is kandidaat-gemeenteraadslid voor de PvdA en volgens haar hebben veel vrouwen deze coronacrisis een belangrijke rol. "Zij staan in de frontlinie: de zorg. Van de cruciale beroepen wordt tweederde door vrouwen gedaan."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Financieel kwetsbaar

Maar het zijn het juist deze beroepen (en dus veelal vrouwen) die te maken hebben met onzekere contracten, waardoor ze kwetsbaarder zij voor financiële onzekerheid en armoede.

Tel daarbij op dat door de coronamaatregelen veel kinderen thuis kwamen te zitten en vrouwen gemiddeld meer zorgtaken op zich nemen en mantelzorg verrichten dan mannen. Vrouwen worden dus hard geraakt deze crisis, maar daar hoor je op de persmomenten niks over. "Ik mis die blik in de persconferentie", zegt Abdi.

'Rol vrouwen wordt niet erkend'

'De schouders eronder' en 'alleen samen kunnen we het virus verslaan', zijn uitspraken die in de persconferentie voorbijkomen. Volgens Abdi is de toon en het woordgebruik masculien en wordt te rol van vrouwen te weinig erkent. "Dat bij deze vrouwen de klappen harder vallen, dat wordt totaal niet erkend. En ik denk dat hier oprecht niet bij stilstaan wordt."

We leven volgens haar nog steeds in de illusie dat zoiets als salaris en zorgtaken eerlijk verdeeld zijn in Nederland.

Goed geregeld in Nederland

Volgens historicus en hoogleraar genderstudies Berteke Waaldijk kent Nederland een lange traditie waarin het de achtergestelde positie van vrouwen in Nederland wordt bagatelliseert. "Al vanaf de negentiende eeuw wordt er zo gepraat", zegt ze. De positie van vrouwen zou in het Oosten of in de koloniën allemaal erger zijn dan hier.

We zijn volgens haar nog steeds geneigd te denken dat het in Nederland beter gesteld is met de emancipatie van vrouwen dan in het buitenland.

Gendergelijkheid

Museumdirecteur Ann Demeester wijst op het jaarlijkse Global Gender Gap Report. Dit is een onderzoek over sekseongelijkheid in meer dan 140 landen. Hierin scoort Nederland steevast slechter dan landen als de Filipijnen, Botswana, Namibië of Albanië. "Nederland staat op nummer 38 in de ranking van gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Dat is absoluut niet goed en dat shockeert mij."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie