Cultuur & Media
NTR

Zangeres Naaz: 'In deze wereld moet je niet beroemd willen zijn'

foto: Naaz
  1. Nieuwschevron right
  2. Zangeres Naaz: 'In deze wereld moet je niet beroemd willen zijn'

Na een wervelend debuut in 2018, trok zangeres Naaz zich plotseling terug uit de muziekindustrie. Dit jaar maakt ze haar comeback met het persoonlijke album Never Have I Ever. Ze heeft minder streams dan vroeger, maar dat maakt haar niks uit. "In deze wereld moet je niet beroemd willen zijn", vertelt ze in Kunststof.

Naaz, zangeres - Kunststof

Litteken

Naaz boekte met haar eerste ep Bitz of Naaz (2018) grote successen, maar werd financieel en mentaal misbruikt. Dat legde haar lam. Nu ze terug is, ziet ze haar traumatische verleden als onderdeel van de artiest die ze nu is. "Het is net als met een litteken: het is deel van mij, maar je voelt het niet meer. Het is een dik stuk huid."

'Vrouw, leven, vrijheid'

Nadat ze de muziekindustrie verliet, trouwde Naaz op 22-jarige leeftijd volgens de Koerdische en Pakistaanse wet. Ze scheidde een jaar later. Na de scheiding logeerde ze tijdelijk bij een Koerdische vriendin. "Toen ik vertelde dat ik verpest was in mijn cultuur door mijn scheiding, zei zij tegen mij: 'Nee Naaz: Jin, Jiyan, Azadî'."

Dit Koerdische gezegde dat 'vrouw, leven, vrijheid' betekent, inspireerde het nummer Azadî op haar album. De tekst van het lied zingt Naaz in haar Koerdische moedertaal. "Het is een heel bijzonder nummer. Het is het eerste nummer dat ik ooit in het Koerdisch heb geschreven. Ik dacht dat ik niet genoeg Koerdisch sprak om de eer te hebben het te mogen schrijven."

Tijdens de opnames voor de emotionele videoclip voor Azadî werd bij Naaz live een tatoeage met de tekst: Jin, Jiyan, Azadî, in haar nek gezet.

Commercieel succes

Naaz vertelt vroeger weinig respons te hebben gehad op commercieel succes. "Toen dacht ik, misschien ben ik niet in orde. Uiteindelijk dacht ik: nee ik ben gewoon depressief, it’s fine, het hoort erbij." Nu is ze gelukkig, maar boeit commercieel succes haar nog steeds weinig. Ze haalt haar plezier in muziek uit andere aspecten. "Ik ben ongelooflijk dankbaar. De dankbaarheid neemt me helemaal over en dat geeft mij de vlinders."

Naaz wil niet meer terug naar de grote entertainmentindustrie. "Ik heb niet echt interesse in de grote entertainment-, showbizzwereld, omdat het eigenlijk is wat ik nu ook doe. Alleen dan met meer mensen. Ik kan waarderen dat er al mensen zijn, waarom moeten het er dan meer zijn?"

Ze vindt de entertainmentwereld een poppenkast. "Aan het einde van de dag vind ik dat we het niet zo serieus moeten nemen."

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie