Cultuur & Media
NOS

Documentaire over Heere Heeresma: 'Het was ook wel een rare man'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Documentaire over Heere Heeresma: 'Het was ook wel een rare man'

Schrijver Heere Heeresma was altijd geheimzinnig over zijn privéleven. Maar voor de documentaire En de naam is Heeresma - een familiegeschiedenis dook journalist Anton de Goede juist daarin. Niet met de schrijver zelf, die in 2011 overleed, maar met zijn kinderen. "Hij was niet alleen humoristisch, maar had een dodelijk ernst", zegt De Goede in NOS Met het Oog op Morgen.

Bekijk hier het gesprek met journalist Anton de Goede in het Oog

De schrijver is bekend van boeken als Han de Wit gaat in ontwikkelingshulp en Een dagje naar het strand. Het zijn die boeken waar Anton de Goede in zijn jeugd van geniet. "Hij leerde mij wat ironie was. Mijn ouders waren hele lieve ouders, maar ironie was niet hun sterkste punt. Iets in mij heeft dat kennelijk gemist."

In het echte leven was de schrijver ook een aparte man, vertelt De Goede. Privacy nam hij zeer serieus. "Hij ging daar heel ver in. Hij wild energens geregistreerd staan. Mijn privébestaan gaat verder niemand wat aan, zei hij. Hij wilde ook niet dat bekend was waar hij woonde."

Band

De Goede schreef brieven aan Heeresma. En die werden beantwoord. "Die waren meesterlijk, met humor geschreven. Maar we bleven u tegen elkaar zeggen. Andere mensen die begonnen te tutoyeren, daar brak hij mee." Maar een vriendschap of vertrouwen? Dat zou De Goede het niet noemen. "Misschien een beetje."

Uit de documentaire blijkt dat de band met de kinderen van Heeresma ook niet zo was als de schrijver wellicht gewild had. "Hij heeft een periode van zware drank gehad. Voor de dochter was hij eigenlijk de vader die in het café zat." De schrijver stopte met drinken en kreeg in een nieuwe relatie een zoon. "Voor hem was hij de vader die eigenlijk verwachtte dat hij precies deed wat hij wilde."

Dinsdagavond is de film te zien om 22.15 op NPO2.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie