Cultuur & Media
NTR

Kunnen vaders koken?

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Kunnen vaders koken?

Je hoeft echt geen Jamie Oliver of Sergio Herman te zijn om mee te kunnen doen met de Mangiare!-kookwedstrijd Met de paplepel… Vaders kookkunsten. In deze rubriek draait het om het gerecht waarmee jouw vader wist te imponeren tijdens kerst, Pasen of op een andere dag. Lekker om even goed voor te gaan zitten (of in de keuken te gaan staan) tijdens de komende vrije dagen. Hieronder kun je alvast wat inspiratie opdoen uit de inzendingen van de afgelopen weken.

Start van de rubriek Met de paplepel

Na de succesvolle kookwedstrijd van vorig jaar, De allerbeste kok blijft toch je moeder, heeft het lekkerste programma op NPO Radio 1 dit jaar een wedstrijd voor recepten waarmee jouw vader al jaren de blits maakt (of maakte): dat unieke gevuld worstenbroodje, die echte schippersmaaltijd of een authentieke boerenkool uit de oven. Iedere twee weken bereidt 'charmante assistente' Francien Knorringa een recept. Aan het einde van het jaar beoordeelt een jury alle inzendingen.

Imponeerdiner

Het moet gezegd: tijdens de allereerste aflevering bleek al dat de vader van vroeger meestal niet voor de dagelijkse maaltijd zorgden. Die waren meer van het 'imponeerdiner', waarbij zij niet zelden een ravage in de keuken achterlieten...

Maar toch, soms zijn er van die recepten waar iedereen in de familie het jaren later nog steeds over heeft. Bijvoorbeeld het captain's dinner van een vader die voer op de grote vaart :

Met de paplepel: labskaus

Zelfs een gerecht dat eruitziet als een toastje zalm en een toastje paling (en het ook is), kan een inzending zijn, want Francien Knorringa is 'van de milde school':

Met de paplepel: Zalm en paling op wittebrood

Daar moet dan wel een glas lekkere champagne bij. Knorringa: "Het is misschien binnen vijf minuten klaar, maar het is wel zélf maken." Dus als je vader een keukenprins was (of is), stuur zijn recept dan in. Meedoen kan nog het hele jaar.

De spelregels voor Met de paplepel volgens Francien Knorringa

Als je denkt: Mijn vader had een gerecht waar ik nog steeds aan terug denk, wat ik probeer na te maken, stuur dat dan naar: mangiare@ntr.nl."

Meer informatie en alle recepten vind je op https://mangiare.ntr.nl/category/met-de-paplepel/

Ster advertentie
Ster advertentie