Cultuur & Media

Jett Rebel: 'Sommige van mijn teksten gaan door merg en been'
NTR

foto: Franklin Heijnenfoto: Franklin Heijnen
  1. Nieuwschevron right
  2. Jett Rebel: 'Sommige van mijn teksten gaan door merg en been'

Na een stilte van een jaar kwam zanger Jelte Tuinstra (Jett Rebel) dit jaar met zijn singles Amy en Good Boy en speelt hij op Zwarte Cross, North Sea Jazz Festival en het Concertgebouw. In Kunststof sprak hij maandag 9 juli met Jellie Brouwer over zijn muziek en het maakproces.

Good Boy

Jelte vertelt over zijn inspiratie voor zijn single Good Boy. "Ik was begonnen met schrijven in het vliegtuig naar Italië. Daar had ik een hotelkamer in een klein dorpje. Het had een fifties vibe, kitscherig, met veel babyroze en babyblauw. Daar heb ik aan de keukentafel de track volledig afgemaakt. Ik denk dat de omgeving me inspireerde om het liedje te schrijven."

Jett Rebel staat bekend om het beheersen van alle genres, soul, rock-'n-roll en pop: "Ik heb me op een gegeven moment gerealiseerd dat liedjes voor mij pas werken als ze echt ergens over gaan. Als ik er voor ga zitten om zomaar een liedje te schrijven dan is het altijd te ver gezocht en dan hoor je dat. Toen heb ik een systeem ontwikkeld waar ik de momenten ben gaan herkennen waarbij ik écht iets voel. Over die momenten kan ik dan een nummer schrijven."

Quote

Ik heb altijd gedacht dat ik de depressieve gevoelens in toom wist te houden door drugs te gebruiken.

Jett Rebel

Depressie

Jelte wisselt luchtige popliedjes af met persoonlijke songs: "Sommige van mijn teksten gaan echt door merg en been. Vorige week speelde ik een nummer in Duitsland en ik viel bijna flauw omdat ik er zo diep in zat. Ik schreef het tijdens hele duistere dagen in mijn diepste depressie. Ik speel dat lied nog steeds graag omdat ik hoop dat mensen die zelf dergelijke gevoelens hebben het zouden horen en zouden begrijpen waar ik het over heb."

Jett Rebel is sinds twee jaar clean. "Ik heb altijd gedacht dat ik de depressieve gevoelens in toom wist te houden door drugs te gebruiken. Ik dacht dat mijn leven niet dragelijk zou zijn zonder maar depressie en drugs zijn geen goeie combinatie. Ik praat erover om mensen die in een depressie zitten te vertellen dat ze niet hoeven te geloven dat het nooit meer kan veranderen."

Luister hier de hele uitzending terug:

{podcast audio="50551" caption="Kunststof - Jelte Tuinstra (Jett Rebel), muzikant - 9-07-2018" }
Ster advertentie
Ster advertentie