Cultuur & Media
AVROTROS

'Na Emma' en 'Vrolijk verval' zijn de beste non-fictie boeken van deze zomer

foto: stockfoto: stock
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Na Emma' en 'Vrolijk verval' zijn de beste non-fictie boeken van deze zomer

Twee maanden lang was Humberto niet te horen op NPO Radio 1, dus moeten er nog twee maandprijzen worden uitgereikt. De eer is voor Na Emma van Joost Prinsen (boek van de maand juli) en Vrolijk verval van Hedy d'Ancona (augustus). Daarmee maken de boeken kans op de titel NPO Radio 1 Non-Fictie Boek van het Jaar 2021.

Het boek van Prinsen, over de periode na het overlijden van zijn vrouw, raakte boekenredacteur Emma Louise Diest. "Het lijkt een hele eerlijke optekening van zijn leven, waarin het verdriet om het verlies van zijn vrouw Emma steeds het gewone bestaan binnendringt. Er is geen heldere lijn in te herkennen, het gaat met horten en stoten. Niet mooi en gepolijst maar dikwijls hard en meedogenloos."

Verleden en toekomst

"We kijken samen met Joost naar het verleden maar daarbij ook naar de toekomst", ziet Diest. "Verward maar ontroerd blijven we achter. Het lezen van Na Emma voelt als een troost omdat we zien hoeveel we kunnen en mogen voelen wanneer we een dierbare verliezen."

De genomineerde voor de maand augustus is, met terugwerkende kracht, Vrolijk verval van Hedy d'Ancona. En die is haar stem nog lang niet verloren. "Met ouderdom komt niet automatisch ook berusting. Integendeel, haar onbedwingbare lust om de wereld te veranderen lijkt bij het lezen van iedere pagina te groeien. Sommige karaktertrekken gaan niet met pensioen. Met een grote felheid laat ze zien dat ouderen alleen het gegeven delen dat ze minder jaren in het vooruitzicht hebben dan dat ze achter zich laten. Ze verzet zich vurig tegen de zachte uitsluiting van ouderen."

Zielepieterig

"Met Hedy D’Ancona ergeren we ons steeds een beetje meer aan het zielepieterig neerzetten van de oudere generatie", zegt Diest. "En wat is oud? Eigenlijk doet die vraag er na het lezen van dit boek niet meer toe. Als je de lat maar hoog blijft leggen, dat wel, ongeacht je leeftijd."

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie