Cultuur & Media
AVROTROS

Brein jongeren bij The Voice in 'kwetsbare fase'

foto: Beeld uitzendingfoto: Beeld uitzending
  1. Nieuwschevron right
  2. Brein jongeren bij The Voice in 'kwetsbare fase'

"Het is een heel belangrijke, vormende fase, waarin je dingen aan het uitproberen bent. Dus wat dat betreft is het een gevoelige en kwetsbare periode", vertelt Eveline Crone in dr Kelder en Co over de gevallen van grensoverschrijdend gedrag bij jonge mensen in The Voice.

In het programma BOOS, gepresenteerd door Tim Hofman, vertelden medewerkers en (oud-)deelnemers afgelopen donderdag over hun ervaringen met seksueel overschrijdend gedrag door juryleden Ali B. en Marco Borsato en bandleider Jeroen Rietbergen. Ook een kandidaat, destijds 18 jaar, doet haar verhaal over rapper Ali B. Ze vertelt hoe de muzikant haar plots begint te zoenen. Ze beschrijft hoe ze verstart, zich machteloos voelt en door de rapper wordt verkracht.

Verstarring is natuurlijke reactie

Naast dat die verstarring een natuurlijke reactie is op een stressvolle situatie kunnen jongeren ook niet goed overzien wat de gevolgen zijn. Dat heeft te maken met de ontwikkeling van het brein. Gemiddeld zijn de hersenen rond het 22e levensjaar redelijk uitgegroeid, hoewel er nog altijd wel nieuwe verbindingen worden aangelegd, vertelt Crone in het radioprogramma.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie